Археологически комплекс "Калето" в гр. Мездра чества своя осми рожден ден

Комплексът беше официално открит на 1 юли 2013 г.

Комплекс "Калето"
Комплекс "Калето" Източник: Община Мездра

Един от 100-те национални туристически обекта в България - Археологически комплекс (АК) "Калето" в гр. Мездра, навърши 8 години. Той е изграден по проект "Историята, културата и природата - туристическите атракции на община Мездра”, реализиран от Община Мездра през 2011-2013 г. по Оперативна програма "Регионално развитие” и беше официално открит на 1 юли 2013 г. Осмият рожден ден на комплекса беше отбелязан с празнична програма, подготвена от екипа на АК "Калето", Община Мездра и Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР).

 

Тя стартира с петото издание на Панорама на планинарското, приключенско и екстремно кино "Ехо от Банско филм фест", която се проведе в три поредни вечери на откритата амфитеатрална сцена. Същинското тържество се състоя на 3 юли. Празника уважиха кметът на Мездра Иван Аспарухов, секретарят на Общината инж. Светлана Мицева, управителят на ОбП "Чистота" инж. Тодор Христов, Седефка Петкова, началник на отдел "Култура, спорт и туризъм”, деца и възрастни. "От лятото на 2013 г. досега комплексът приема целогодишно посетители от страната и чужбина, предлагайки им интересни изживявания и красиви спомени, каза в приветствието си Маргарита Дамянова, управител на Археологически комплекс "Калето".

 

Стана традиция в началото на месец юли да честваме рождения ден на нашия комплекс и днес отново сме се събрали тук, за да отбележим този хубав празник." Подрастващи артисти от Групата за художествено слово към ЦПЛР, с художествен ръководител Лилия Христова, рецитираха стихотворението на Калин Топалски "Калето” и разказаха "Легенда да кладенеца на "Калето" край Мездра” в обработка на Светла Дамяновска. Музикален поздрав отправиха дуетът Йоана Лиловска - Александра Христова и Елена Митова от Вокална група "Детски свят”, с художествен ръководител Анета Петкова, които изпълниха песните "Шаба-даба-да”, "Дано” и "Българийо, единствена си ти".

 

Както подобава за рожден ден, имаше много балони и огромна красива торта, от която опитаха и малки, и големи. Празникът продължи през целия ден със забавни състезателни игри за децата, организирани от екипа на "Sparta Games". А по повод 17-ото издание на инициативата Европейска нощ на музеите 2021 (European Museum Night 2021), до 24 часа входът за посетители в комплекса беше свободен.

8 години комплекс
8 години комплекс "Калето" в Мездра Източник: Община Мездра



Още от "Враца"

Ансамбъл "Мездра" се класира за финала на Националния конкурс "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024"

До полуфиналите на конкурса "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024" бяха селектирани 15 танцови ансамбли и състави от София, Бургас, Русе, Шумен, Габрово, Търговище, Пазарджик, Дупница, Елин Пелин, Етрополе, Мездра, Павел баня и Тутракан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени