Археологически комплекс "Калето" в Мездра стана на девет години (СНИМКИ)

През целия ден домакините бяха подготвили интересни занимания за деца и възрастни

Археологическият комплекс "Калето" нощем
Археологическият комплекс "Калето" нощем Източник: Община Мездра

Една от най-атрактивните туристически дестинации в Северозападна България - Археологически комплекс "Калето" в гр. Мездра, отбеляза своя девети рожден ден. Комплексът е изграден по Проект "Историята, културата и природата - туристическите атракции на община Мездра", реализиран от община Мездра през периода 2011-2013 г. по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г.

 

Археологическият комплекс
Археологическият комплекс "Калето" Източник: Община Мездра

Празненствата започнаха още в ранните часове на 1 юли, когато на панорамната площадка източно от крепостта почитатели на July Morning посрещнаха заедно първото юлско слънце под звуците на лятна музикална селекция. През целия ден домакините бяха подготвили интересни занимания за деца и възрастни, които завършиха с тренировка по Fit Jumping (аеробика на батут), проведена от Цветина Петрова, която има идеята да провежда такива занимания в комплекса два пъти седмично.

 

Кметът инж. Иван Аспарухов
Кметът инж. Иван Аспарухов Източник: Община Мездра

Официалното честване на рождения ден на АК "Калето" се състоя на 2 юли. "Днес празнуваме девет години от прераждането на това място, към което изпитваме огромна любов, каза при откриването на празника кметът на Мездра Иван Аспарухов. Имаме още много работа, една част е свързана с доизграждането на т. нар. "Врата към Северозапада", която ще служи за отправна точка на всеки турист към красотите на нашия край. Важното обаче е да мечтаем. Ако нямаме мечти - няма да остаряваме, а децата няма да порастват. Защото тук животът тече вече повече от 7 000 години и със сигурност на хората, които са обитавали това място, никак не им е било лесно. Но са оцелявали заедно!".

 

Честването на 9-годишнината на комплекса
Честването на 9-годишнината на комплекса Източник: Община Мездра

Музикален поздрав към присъстващите отправиха възпитаници на Център за подкрепа за личностно развитие - гр. Мездра, след което гостите имаха възможност да видят Поетично-живописния спектакъл "Благодатните творчески енергии на думите и цветовете", представен от Клуб по публична реч при СУ "Иван Вазов" с ръководител Николай Савов и да разгледат художествените изложби на Снежана Петрова и Светла Дамяновска.

 

Деца на честването на 9-годишнината на комплекса
Деца на честването на 9-годишнината на комплекса Източник: Община Мездра

Най-малките пък се забавляваха на воля с игри и танци, подпомагани от аниматорска група "Мамчето с децата".

Празничната програмата допълниха мини пленер по живопис, в който представители на Групата на мездренските художници трябваше в рамките на 3 часа да нарисуват пейзажи малък формат с изгледи от комплекса, и уъркшоп по най-кратката поетична форма - апѐва, воден от Светла Дамяновска, председател на Литературен клуб "Христо Ботев" при НЧ "Просвета 1925".

 

Археологическият комплекс
Археологическият комплекс "Калето" нощем Източник: Община Мездра

Накрая беше изтеглена томбола с много награди. Специалната награда - реплика на златен аурѐус с лика на римския император Александър Север, намерен при археологическите разкопки на крепостта "Калето", спечели литераторката Тодорка Василева.

Още от "Враца"

Момчетата V-VII клас на ОУ "Христо Ботев" и на СУ "Иван Вазов" (Мездра) станаха зонални първенци в Ученическите спортни

Така те ще играят за определяне на участниците от Северозападна България във финалните състезания в тази възраст в двата вида спорт от игрите

Прочетете повече прочетете повече

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени