Артистично семейство подреди съвместна художествена изложба (скулптура и графика) в Община Мездра

Експозицията включва 13 произведения на изобразителното изкуство

Боряна и Дарин Ганчеви
Боряна и Дарин Ганчеви Източник: Община Мездра

В рамките на 50-ите юбилейни Празници на културата "Мездра - май" артистичното семейство Боряна Георгиева-Ганчева и Дарин Ганчев подреди съвместна художествена изложба (скулптура и графика) в Община Мездра. Вернисажа уважиха близки, колеги и приятели на двамата млади творци, които са завършили Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино и Националната художествена академия, а в момента са преподаватели в гимназията в Кунино.

 

Експозицията включва 13 произведения на изобразителното изкуство - 7 скулптури ("Меланхолия", "Симона" и композицията "Начало" на Боряна Георгиева-Ганчева, "Детайл", "Череп", "Глава" и композицията "Глава" на Дарин Ганчев) и 6 графични рисунки ("Голо тяло" 1, 2 и 3 и "Композиция" 1, 2 и 3 на Боряна Георгиева-Ганчева).

 

"Серията произведения на Боряна Георгиева-Ганчева, носещи наименованията "Композиция" 1, 2 и 3, са в малък формат и представляват изящни етюди на голи женски фигури, изпълнени с акварел върху картон, каза при откриването на изложбата нейният куратор Светла Дамяновска.

 

Тези работи са много естетски, изпълнени пестеливо и отчасти чрез загатване на формите, но с красиво откроени детайли, които са акцентите на творбите. Същото важи и за по-голямоформатните "Голо тяло"1, 2 и 3. Те са в строга черно-бяла хармония, фини изображения на моделите и не на последно място-  професионално оформени и рамкирани.

 

Темата за анатомичната женска красота е претворена и в скулптурата "Меланхолия", и в бюста "Симона", а комбинацията от два бронзови релефа и два орелефа представя мъжкото и женското тяло в единна композиция.

Впечатляващи са и произведенията на Дарин Ганчев "Детайл", "Череп", "Глава" и композицията "Глава".

 

Артистично семейство подреди съвместна художествена изложба (скулптура и графика) в Община Мездра
Артистично семейство подреди съвместна художествена изложба (скулптура и графика) в Община Мездра Източник: Община Мездра

Неговите творби носят отпечатъка на собствен почерк - реализмът при пресъздаване на обектите е съчетан с премерена и философски натоварена стилизация и неговите "неми" лица (без уста, но с много изразителни очи) приковават вниманието.

 

Творбите на Боряна и Дарин Ганчеви взаимно се допълват и резултатът е една хармонична и високохудожествена експозиция.", подчерта в заключение Дамяновска.

 

Изложба на Боряна и Дарин Ганчеви
Изложба на Боряна и Дарин Ганчеви Източник: Община Мездра

"Опитали сме се в нашата изложба така да подредим нещата, че те взаимно да се допълват и чрез контраста на формите, една от друга, творбите ни да изпъкват, сподели Боряна Георгиева-Ганчева. Благодаря на Община Мездра за поканата и на всички, които присъстват тук".

 

От името на Община Мездра заместник-кметът Нели Минева поздрави Боряна и Дарин Ганчеви със съвместната им изложба и им пожела нови творчески успехи.

 

Изложбата може да бъде разгледана всеки делничен ден до 14 юни във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра.

 

Артистично семейство подреди съвместна художествена изложба (скулптура и графика) в Община Мездра
Артистично семейство подреди съвместна художествена изложба (скулптура и графика) в Община Мездра Източник: Община Мездра

 

 

Още от "Враца"

Представиха във Враца разкази на българи, репресирани по времето на комунизма

Кметът Калин Каменов поздрави автора за книгата и заяви, че е крайно време възпитаните и интелигентни хора да разказват за историята през призмата на историческите факти

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра призовава шофьорите да освободят ул. "Васил Априлов" от паркирани автомобили, за да не пречат на ремонта н

Улица "Васил Априлов" е включена за ремонт в Инвестиционната програма на Община Мездра за тази година по настояване на живеещите в квартала

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени