Благотворителен коледен концерт в Мездра събра средства за лечението на невръстно дете

Събраната сума е 2 934,30 лв.

Благотворителен коледен концерт в Мездра събра средства за лечението на невръстно дете
Благотворителен коледен концерт в Мездра събра средства за лечението на невръстно дете Източник: Община Мездра

Благотворителен концерт под наслов "Коледната приказка на Вики продължава" се състоя в навечерието на Нова година в гр. Мездра. Благородната кауза беше събиране на средства, необходими за лечението на 3-годишния Виктор Нецовски от Зверино, който страда от тежко онкологично заболяване, а организатор на събитието - НЧ "Просвета 1925".

 

В продължение на близо два часа на сцената в Дома на железничаря се изявиха самодейните състави към градското читалище:

• Ансамбъл "Мездра” с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов;

• Женски народен хор с художествен ръководител Елена Катранкьовска,

• Вокална група за стари градски песни "Мездрея" с художествен ръководител Цветомир Исаев,

• Школа по художествено слово с художествен ръководител Юли Пухалски,

• както и Представителен танцов състав "Хемус" при Община Враца с художествени ръководители и хореографи Геновева Спасова и Валери Спасов.

 

Благотворителен коледен концерт в Мездра събра средства за лечението на невръстно дете
Благотворителен коледен концерт в Мездра събра средства за лечението на невръстно дете Източник: Община Мездра

Ансамбъл "Мездра" заслужи аплодисментите на публиката с вихрените си изпълнения на "Странджански танц", "Родопски танц", "Гергьовден", "По гроздобер", "Момински пролетен танц" и "Гроздана", а Представителен танцов състав "Хемус" - на "Женски шопски танц", "Мъжки шопски танц", "Шопска сюита" и "Коледари".

 

За празничната атмосфера допринесоха също тематичните коледни песни "Тиха нощ, свята нощ" и "Рождество Христово" в изпълнение на Вокална група за стари градски песни "Мездрея", както и "Песен се чуе, зачува", "Оро се вие, мамо" и "Българка", изпълнени от Женския народен хор.

 

Талантливите млади рецитатори от Школата по художествено слово Валерия Костадинова, Кристиян Панов, Ивелина Кътева и Виктория Миланова изпълниха емблематичните стихотворения "Сурва, весела година" и "Чудна звезда" на Йордан Стубел, "Отечество любезно, как хубаво си ти!" на Иван Вазов, "Новогодишна приказка" на Антон Шиков и "Кой е като Светозар?" на Асен Босев.

 

Благотворителен коледен концерт в Мездра събра средства за лечението на невръстно дете
Благотворителен коледен концерт в Мездра събра средства за лечението на невръстно дете Източник: Община Мездра

Водещи на благотворителната проява бяха Киара Пешанова и Йоана Димитровска от Клуб "Умението да говорим пред публика” при СУ "Иван Вазов” - Мездра с ръководител Николай Савов.

 

За финал: Емил Димитров - съосновател и заместник генерален секретар на Федерация на международните танцови фестивали (Federation of International Dance Festivals - FIDAF), организатор и директор на Националния конкурс "ТОП 10 Български танцов фолклор", връчи на художествения ръководител и хореограф на Ансамбъл "Мездра" Мирослав Аспарухов почетен плакет "ТОП 10 Български танцов фолклор".

 

"Тази година на 13 и 14 май в София за пръв път се проведе Националният конкурс "ТОП 10 Български танцов фолклор", каза при връчването на плакета Емил Димитров. Още с първото си издание конкурсът се наложи като най-силния и най-престижен от подобен род в страната за непрофесионални фолклорни танцови състави и ансамбли.

 

Ансамбъл "Мездра" се представи повече от блестящо и зае своето достойно място сред 10-те най-добри колективи у нас. Освен това получи и специалната награда на Асоциацията на хореографите в България. Вие ще можете да видите тяхното изпълнение и целия финален концерт на 31 декември от 12:30 часа по БНТ 1.

 

Същевременно Ансамбъл "Мездра" е "окупирал" на 30 и 31 декември националния ефир на БНТ - на 30 декември от 13:00 часа мездренските танцьори ще участват в празничното новогодишно издание на фолклорното предаване "Иде нашенската музика", а на 31 декември от 20:30 часа - в новогодишното фолклорно шоу "Балканска щръклица".

 

Много силно поколение расте, каза в заключение Димитров. И съм сигурен, че те ще продължат да представят по най-добрия начин нашия обработен танцов фолклор както в България, така и зад граница!". Преди, по време и след благотворителния концерт на входа на залата имаше дарителски кутии за събиране на средства в подкрепа на Виктор. Събраната сума е 2 934,30 лв.

 

Организаторите на благотворителния концерт "Коледната приказка на Вики продължава" благодарят на всички за проявената съпричастност и им пожелават весели новогодишни празници!

Още от "Враца"

Момчетата V-VII клас на ОУ "Христо Ботев" и на СУ "Иван Вазов" (Мездра) станаха зонални първенци в Ученическите спортни

Така те ще играят за определяне на участниците от Северозападна България във финалните състезания в тази възраст в двата вида спорт от игрите

Прочетете повече прочетете повече

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени