Благотворителна инициатива в подкрепа на онкоболно дете обедини стотици хора с добри сърца в община Мездра

Към благотворителната инициатива се присъединиха и редица други населени места в община Мездра

Благотворителна инициатива на община Мездра
Благотворителна инициатива на община Мездра Източник: Община Мездра

Благотворителна инициатива в подкрепа на 3-годишния Виктор Нецовски от село Зверино обедини в дните около Коледа стотици хора с добри сърца в община Мездра. Целта на благородната кауза е събиране на средства, необходими за лечението на невръстното дете, което страда от тежко онкологично заболяване. Това съобщиха от пресцентъра на общината.


***
За първи път от близо три десетилетия насам навръх Бъдни вечер в гр. Мездра беше възпроизведен традиционният български народен обичай коледуване. Коледуването беше организирано от Ансамбъл "Мездра" към НЧ "Просвета 1925" в рамките на благотворителната инициатива "Коледната приказка на Вики", която стартира от най-голямото село в общината - Зверино. 


Пременени в автентични коледарски носии танцьорите от Ансамбъл "Мездра", водени от своя "станеник" (водач на групата), направиха коледарски кръг по улиците на града по маршрут: пл. "България" - ул. "Христо Ботев" - ул. "Янко Сакъзов", ул. "Св. Патриарх Евтимий" - ул. "Дунав" - ул. "Георги Кирков" - ул. "Стефан Караджа", ул. "Просвета" - ул. "Св. св. Кирил и Методий" - ул. "Александър Стамболийски" - ул. "Оборище" - пл. "Македония" - ул. "Христо Смирненски" - ул. "Шипка".  Те благословиха за здраве и берекет жителите и гостите на Мездра, които от своя страна ги дариха щедро с колачета, руйно вино и други обредни дарове. 

 

Благотворителна инициатива на община Мездра
Благотворителна инициатива на община Мездра Източник: Община Мездра



Кулминацията на коледуването беше типичният за този народен обичай коледарски танц, съпроводен от старата българска благословия: 
Да е светло на душата ти! 
Да е вдигнато челото ти! 
Да е огън в огнището ти! 
Да е обич под покрива ти! 
Да тежи думата ти! 
Да са от радост сълзите ти! 
Да е сила в корена ти! 
И да пребъдат рожбите ти! 
Нека реченото да бъде сторено! 
Да бъде!
По време на коледуването бяха събрани 2 007.70 лв., които ще бъдат предоставени за лечението на Вики. 

 

Танцов ансамбъл
Танцов ансамбъл "Мездра" Източник: Община Мездра



"Усмихнатите и сърцати момци от Фолклорен танцов ансамбъл "Мездра" направиха  коледарски кръг по улиците на града! Пяха, танцуваха и наричаха за здраве, щастие и благодат!, сподели по този повод в социалните мрежи Мирослав Аспарухов, главен художествен ръководител и хореограф на Ансамбъл "Мездра".
Благодарим Ви, че заедно пазим българските традиции и отваряме сърцата си за едно прекрасно българско чедо! Весели празници!" 


***
Към благотворителната инициатива се присъединиха и редица други населени места в община Мездра: 
• Впечатляващите 17 000 лв. събра Благотворителният коледен базар под наслов "Коледната приказка на Вики", организиран от Кметство Зверино по инициатива на кмета на селото Стоян Петров. В благотворителния базар се включиха НЧ "Факел-1926", Клуб "БМЧК и приятели на Искърското дефиле" и Клуб "Творилница" при СУ "Св. Климент Охридски", Пенсионерски клуб "Златица", Детска градина "Звездичка", Ансамбъл "Мездра" и популярният народен певец от Македонската фолклорна област Илия Луков. • 1 500 лв. допълнително дариха коледарите от НЧ "Факел-1926", които коледуваха благотворително на Рождество Христово в с. Зверино. 
• 1 507 лв. събраха зрителите и участниците в традиционния коледен турнир по футбол на малки врати, организиран на 25 и 26 декември от Кметство Зверино с подкрепата на Община Мездра  
• 3 180 лв. събра коледарската група от с. Брусен, която коледува благотворително на 25 декември в селото. 
• към благотворителната инициатива се присъединиха и рокери от Мотоклуб "Кан Аспарух 681", които също дариха средства в подкрепа на благородната кауза. 


*** 
"Коледната приказка на Вики" продължава днес с Благотворителен коледен концерт в гр. Мездра с участието на Ансамбъл "Мездра", Женски народен хор, Вокална група за стари градски песни "Мездрея" и Школа за художествено слово към НЧ "Просвета 1925" - гр. Мездра и на Представителен танцов състав "Хемус" при Община Враца. Концертът е от 18:00 часа в Дома на железничаря. 

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени