Благотворителна кауза обедини стотици хора с големи сърца в Мездра

Общата сума, събрана по време благотворителното събитие, е 5 269.56 лв.

Благотворителна кауза обедини стотици хора с големи сърца в Мездра
Благотворителна кауза обедини стотици хора с големи сърца в Мездра Източник: Община Мездра

 Благотворителна инициатива под наслов "Бяла лястовица на надеждата за Христо" се проведе навръх Лазаровден в гр. Мездра. Целта бе събиране на средства, необходими за лечението в чужбина на 35-годишния Христо Пенчев, който страда от една от редките форми на злокачествен тумор на меките тъкани - синовиален сарком. 


В ранния предиобед на Лазарова събота гиздави девойки от Ансамбъл "Мездра", пременени в народни носии, обиколиха центъра и жилищните квартали в града, изпълнявайки лазарски песни и наричания за здраве и берекет и събираха средства за благородната кауза. На призива за човешка съпричастност се отзоваха стотици хора с големи сърца.

 

Яйцата пък, събрани от лазарките, ще бъдат боядисани на Велики четвъртък от момичетата от танцовия състав и предложени за продажба на благотворителен базар на Разпети петък пред сградата на Община Мездра, като средствата отново са предназначени за лечението на Христо. 


Следобед от площад "България" потегли пъстро шествие, в което поетапно се включиха танцьори от Народно читалище "Просвета 1925", Денс център "Йоанна" и Танцова формация "Keep It Real" и спортисти от двата лекоатлетически клуба - СК "Атлет" и СКЛА "Митко Ценов Рънинг Тийм", Клуб по източни бойни изкуства "Лотос-М", Железничарски клуб по художествена гимнастика "Анелия", Детско-юношеската школа на ОФК "Локомотив" и Хандбален клуб "Локомотив". 


Кулминацията на празника на добротворството беше пред Археологически комплекс "Калето", където при стечението на множество народ танцовите и спортни клубове от гр. Мездра направиха атрактивни демонстрации и уъркшопове. 


Общата сума, събрана по време благотворителното събитие, е 5 269.56 лв. В рамките на дарителската кампания с благотворителна цел лазаруваха също децата на Върбешница и на Моравица. 
"Искам да изкажа благодарността си на всички, бъдете здрави!, сподели по този повод в социалната мрежа съпругата на Христо Пенчев - Петя. Благодарение на всички вас вярвам, че ще се справим и ще победим тази болест!".


Благотворителната инициатива "Бяла лястовица на надеждата за Христо" ще продължи по време на великденските празници и на традиционните Празници на културата "Мездра - май". 
Всеки, който иска да помогне, може да го направи като направи дарение на следната банкова сметка в "Райфайзенбанк": 
IBAN: BG72RZBB91551014509166, 
BIC: RZBBBGSF 
Титуляр на сметката: Христо Георгиев Пенчев


Както и в дарителските кутии, които са поставени в: 
• Център за услуги и информация на гражданите при Община Мездра (партерен етаж в сградата на Съвета), 
• Храм "Св. Георги Победоносец" - гр. Мездра, 
• Завод за производство на автомобилни компоненти "СЕ Борднетце - България" (SEBN-BG) - Локация Мездра, 
• Детски магазин "Пухчо" на ул. "Иван Вазов" №5, 
• Железария "Стройснаб" на ул. "Христо Ботев" №43, 
• Салон за красота на ул. "Св. Патриарх Евтимий" №3, 
• Автосервиз на ул. "Индустриална", 
• Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация по вътрешни болести (Сърдечната болница) - гр. Мездра.

Още от "Враца"

Момчетата V-VII клас на ОУ "Христо Ботев" и на СУ "Иван Вазов" (Мездра) станаха зонални първенци в Ученическите спортни

Така те ще играят за определяне на участниците от Северозападна България във финалните състезания в тази възраст в двата вида спорт от игрите

Прочетете повече прочетете повече

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени