Близо 2 000 000 лв. за ремонт на улици и водопроводи в община Мездра през 2023 г.

С целевата субсидия за капиталови разходи през 2023 г. ще бъде извършен ремонт на 15 улици, 3 улични водопроводи, 1 селски площад и сепарираща инсталация, както и проектиране на други обекти

Заседание на Общ.съвет-Мездра
Заседание на Общ.съвет-Мездра Източник: Община Мездра

Общинският съвет (ОбС) удължи действието на бюджетните плащания, лимити и финансирания на Община Мездра през тази година до приемането на Бюджет 2023 на базата на техните размери, определени за 2022 г. Решението беше взето на февруарската сесия на местния парламент с 15 гласа "за", 1 "против", 2-ма "въздържал се" и 3-ма не гласували, съобщи пресцентърът на общината.

 

Съгласно разпоредбите на Закона за публичните финанси, при липсата на приет до началото на бюджетната година държавен бюджет (какъвто е случаят в момента), приходите на общината се събират в съответствие с действащите закони, а разходите се извършват в размери не по-големи от размера на разходите за същия период на предходната година, при спазване на фискалните правила.

 

С Постановление №7/19.01.2023 г. на Министерския съвет за уреждане на бюджетни отношения през 2023 г. за Община Мездра е определена обща субсидия за делегираните от държавата дейности в размер на 16 186 449 лв. С ФО-2 от 04.01.2023 г. Министерство на финансите е определило следните размери за Община Мездра на трансферите от централния бюджет за обща изравнителна субсидия, зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища и целева субсидия за капиталови разходи: обща изравнителна субсидия - 1 836 100 лв., зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища - 242 200 лв. и целева субсидия за капиталови разходи - 1 995 900 лв.

 

С целевата субсидия за капиталови разходи през 2023 г. ще бъде извършен ремонт на 15 улици, 3 улични водопроводи, 1 селски площад и сепарираща инсталация, както и проектиране на други обекти: ремонт на четири улици в гр. Мездра - "Св. Патриарх Евтимий", "Оборище", "Пирин" и "Георги Бенковски" на обща стойност 1 102 153 лв.; на три улици в с. Лик - "Подбалканска", "Баба Тонка" и "Св. Климент Охридски", на две улици в с. Зверино - "Георги Димитров" и "Александър Стамболийски", ул. "Коритен" в с. Лютиброд, ул. "Бузлуджа" в с. Царевец, ул. "Витоша" в с. Боденец, ул. "Витоша" в с. Моравица, ул. "Дъб" и площад в с. Дърманци, индексация на ул. "Йордан Куртев" в с. Елисейна, ремонт на водопроводите на ул. "Георги Димитров" в с. Игнатица, ул. "Прогрес" в с. Брусен и ул. "Тодор Каблешков" в с. Руска Бела - всички на обща стойност 526 765 лв., ремонт на сепарираща инсталация - 101 415 лв. и проектиране на други обекти - 265 567 лв.

 

Кметът инж. Иван Аспарухов
Кметът инж. Иван Аспарухов Източник: Община Мездра

ОбС откри процедура за провеждане на конкурс за избор на управител на "МБАЛ - Мездра" ЕООД и процедура по издаване на разрешително за водовземане от язовир "Долна Кремена” на компанията за добив на скалнооблицовъчни материали "Дионисомарбле" ЕООД - София.

 

Местният парламент даде съгласие Община Мездра да кандидатства с проектно предложение по процедура "Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора", финансирана със средства от Механизма за възстановяване и устойчивост, за реформиране на Дома за стари хора в гр. Мездра.

 

ОбС разреши на Община Мездра да предостави временна възмездна финансова помощ в размер на 19 440 лв. на "Мездра-Автотранспорт-2003" ЕООД и на "Транс-Авто-2015" ЕООД за закупуване на плей детектор за нуждите на Пункта за технически прегледи и да предостави временна възмездна финансова помощ в размер на 30 000 лв. за ремонт на автобусите на транспортните дружества.

 

Община Мездра ще подпомогне с 20 000 лв. собствени средства НЧ "Просвета 1925" - гр. Мездра" за организацията и осъществяването на юбилейния концерт-спектакъл "Да останем богати" по повод 75 години от създаването на Ансамбъл "Мездра".

 

ОбС одобри финансова помощ от 4 000 лв. за подпомагане на семействата на загиналите и пострадалите от земетресението в Турция и Сирия на 6 февруари.

 

Приети бяха отчетите за изпълнение на актовете на ОбС за периода юли-декември 2022 г. и за дейността на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните през м. г.

 

ОбС прие и одобри осъществените от "ВиК" ООД - Враца през 2022 г. инвестиции във ВиК-а системи и съоръжения на територията на община Мездра на обща стойност 78 400 лв.

 

Местният парламент определи и даде съгласие за предоставяне на 37 148.970 дка общински мери, пасища и ливади за ползване под наем от собственици на пасищни селскостопански животни за стопанската 2023/2024 г.

Още от "Враца"

Момчетата V-VII клас на ОУ "Христо Ботев" и на СУ "Иван Вазов" (Мездра) станаха зонални първенци в Ученическите спортни

Така те ще играят за определяне на участниците от Северозападна България във финалните състезания в тази възраст в двата вида спорт от игрите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени