Близо 450 самодейци ще вземат участие в XIII Фолклорен фестивал "Типченица пее"

Заявки за участие в "Типченица пее 2021" са подали 437 самодейци от 10 общини

13-ти фолклорен фестивал "Типченица пее"
13-ти фолклорен фестивал "Типченица пее" Източник: Община Мездра

За 13-и път в началото на м. септември в село Типченица, община Мездра ще се проведе Фолклорният фестивал "Типченица пее". Организатори на събитието, което е включено от Министерство на културата в съвместната инициатива на Съвета на Европа и на Европейския съюз "Европейски дни на наследството" (European Heritage Days), са Кметство Типченица и Народно читалище "Съзнание-1899". 


Основната цел на фестивала е да представи фолклора - танците, песните и музиката, на различните етнографски области в България. Право на участие в него имат любителски групи и индивидуални изпълнители за изворен и обработен танцов и песенен фолклор. 


Тазгодишното издание на "Типченица пее" е с конкурсен характер. Участниците във фестивала ще се съревновават в три категории: "Хорове и певчески групи", "Танцови състави и формации" и "Индивидуални/дуетни изпълнители". Техните сценични изяви ще бъдат оценени от жури. Във всеки раздел ще бъдат връчени първа, втора и трета награда с паричен еквивалент, плакет и грамота, както и по една поощрителна награда. 

 

Ансамбъл Мездра
Ансамбъл Мездра Източник: Община Мездра

Заявки за участие в "Типченица пее 2021" са подали 437 самодейци - певци, танцьори и инструменталисти, от 10 общини в страната - Мездра, Враца, Ботевград, Бяла Слатина, Козлодуй, Борован, Вършец, Монтана, София и община Добричка. Сред тях е Групата за автентичен фолклор при НЧ "Искра-1945" от побратименото с Типченица село Врачанци, община Добричка. 


Официалното откриване на фестивала е в 11:00 часа на 4 септември (събота) на площада в планинското селище. По традиция фолклорният празник ще започне с молебен в памет на 57-те типчене, загинали във войните за национално освобождение и обединение на България, отслужен от енорийския свещеник отец Васил Николов. 

 

Манол Ташков
Манол Ташков Източник: Община Мездра

Програмата включва също тематичен рецитал и поднасяне на венци и цветя пред войнишкия паметник, приветствия от кметския наместник на селото Георги Димитров и от Елеонора Георгиева, председател на НЧ "Съзнание-1899". 


Специални гост изпълнители на "Типченица пее 2021" ще бъдат родопският гайдар Манол Ташков от Девин, който е правнук на легендарния майстор на каба гайди от смолянското село Гела̀ Дафо Трендафилов (1919-2010 г.), младата народна певица Гергана Чолакова, Ансамбъл "Мездра", Фолклорна формация "ФолкРеактор" с ръководител Любомир Гешковски, Симоне Маркова и Оркестър "Славяни" от Стара Загора.  

Още от "Враца"

На 28 и 29 септември д-р Боян Кунев ще извърши безплатни кардиологични прегледи в Мездра

Специализира кардиология в най-добрата специализирана болница за диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания у нас - МБАЛ Национална кардиологична болница

Прочетете повече прочетете повече

320 ученици прекрачиха школския праг в най-голямото основно училище в община Мездра - ОУ "Христо Ботев" 

През учебната 2024/2025 г. в ОУ "Христо Ботев" - Мездра ще се обучават 320 ученици в 16 паралелки от I до VII клас. Първокласниците са 47, разпределени в две паралелки

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени