Близо 70% от дълга на Община Враца е заради водния цикъл

Над 4,5 млн. лв. е размерът на финансовите корекции, наложени заради пропуски при провеждане на процедурите за избор на изпълнител в периода 2012-2013 година

Близо 70 процента от дълга на Община Враца е заради водния цикъл
Близо 70 процента от дълга на Община Враца е заради водния цикъл Източник: Община Враца
Размерът на общинския дълг към 31 декември 2022 година е 25 078 573 лева, от които 17 407 084 лева са само заради проекта за воден цикъл на града.
 
По време на пресконференция, заместник-кметът Цветан Стойчков заяви, че близо 70% от дълга на Община Враца е заради допуснати грешки при стартирането на проекта за воден цикъл преди повече от 10 години.
 
С подписването на административния договор, администрацията се е задължила да осигури съфинансиране в размер на близо 13 млн. лв. по проекта. До 2015 година това условие не е изпълнено от предходното ръководство.
 
Над 4,5 млн. лв. е размерът на финансовите корекции, наложени заради пропуски при провеждане на процедурите за избор на изпълнител в периода 2012-2013 година. По проекта за воден цикъл е наложена и неустойка в размер на 3 млн. лв. по договора с фирмата "ПОНССТРОЙИНЖЕНЕРИНГ" ЕАД – заради забавеното изпълнение.
 
Същевременно 2 млн. лв. е размерът на санкцията, заради недопустими разходи за асфалтиране – тъй като по проекта е възможно само траншейното възстановяване.
 
Заместник-кметът коментира, че местната администрация е заплашена от поредна финансова корекция, заради процедура - проведена през 2012 година.
 
"Това е поредна проверка по тази процедура, за която вече има наложена санкция. Преди година след проверка на ОСЕС по същата процедура е наложена отново корекция в размер на над 8 млн. лв. Към момента решението се обжалва от местната администрация, като предстои разглеждането на делото пред втора инстанция на ВАС през април 2023 година", добави още инж. Стойчков.
 
В рамките на срещата бе посочено, че остатъкът от дълга (без водния цикъл) е в размер на 7 671 489 лв., като над 50% от средствата са за изпълнение на проекти и са възстановими.

Още от "Враца"

Работата по изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по график

Този път този проект за разлика от Белене се структурира по най-правилния начин – не поръчваме оборудване, без да сме осигурили финансиране, без да имаме договор и без да знаем колко ще струва тази централа, заяви Дилян Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени