Близо 70 семейства са подпомогнати финансово през 2023 г. от Община Мездра при раждането на дете

През последните 16 години еднократна финансова помощ за новородени на обща стойност над 580 000 лв. са получили повече от 1800 семейства

Новородено
Новородено Източник: Община Мездра

През 2023 г. Община Мездра е изплатила еднократна финансова помощ в размер от 100 лв. до 350 лв. при раждането на дете на 67 семейства. Това показва обобщената справка от отдел "Счетоводство" на Общинската администрация.

 

32 от тях са подпомогнати с по 350 лв. за първо родено дете, 33 - с по 300 лв. за второ родено дете и 2 - с по 100 лв. за трето родено дете. За сравнение: през 2022 г. бяха подпомогнати 84 семейства, през 2021 г. - 77 семейства, а през 2020 г. - отново 84 семейства.

 

Общата сума, която е изплатена през миналата година на правоимащи родители, е в размер на 21 300 лв. Целевите средства са отпуснати в изпълнение на Решение №682/ 31.08.2023 г. на Общинския съвет, с което беше приет бюджетът на Община Мездра за миналата година.

 

Условията за отпускане на еднократната финансова помощ остават непроменени: поне един от родителите да има настоящ и постоянен адрес на територията на община Мездра една година преди раждането на детето и двамата родители да имат минимум средно образование. При раждането на близнаци децата се третират еднакво, а при осиновяване на дете важат същите условия като при раждане.

 

Насърчителната мярка беше въведена преди 16 години, за да се стимулира раждаемостта и да се подпомогнат семействата при отглеждането на новородени. Средствата за финансовото й обезпечаване се залагат ежегодно в общинския бюджет.

 

През периода 2008-2023 г. Община Мездра е изплатила еднократна финансова помощ при раждането на дете на 1 824 семейства на обща стойност 581 350 лв.

 

Още от "Враца"

Община Мездра кани жителите и гостите на гр. Мездра на официалното откриване на 50-ите юбилейни Празници на културата "М

В музикалния спектакъл "Дихание" участват популярния български поп и оперен певец Орлин Горанов, солисти и Симфоничния оркестър на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" - Велико Търново

Прочетете повече прочетете повече

Момчетата V-VII клас на ОУ "Христо Ботев" и на СУ "Иван Вазов" (Мездра) станаха зонални първенци в Ученическите спортни

Така те ще играят за определяне на участниците от Северозападна България във финалните състезания в тази възраст в двата вида спорт от игрите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени