Бюджетът на Враца за 2024 година е приет

През настоящата година са предвидени над 2 милиона лева за ремонт на пътната инфраструктура, обновяването на тротоарната мрежа и ремонт на паркинги в междублоковите пространства

Бюджетът на Враца за 2024 година е приет
Бюджетът на Враца за 2024 година е приет Източник: Община Враца
С мнозинство от близо 90 % (30 гласа "за") общинските съветници приеха бюджета на Община Враца, който тази година е в размер на 132 179 845 лв. Основните приоритети на местната администрация са – повече средства за паркови пространства и зелени площи, инвестиции в пътища в града и населените места и модернизация на уличното осветление.
 
Кметът Калин Каменов заяви, че фокус през 2024 година ще бъде обновяването на градската среда и парковите пространства, както и ще продължи поетапното обновяване на пътната инфраструктура в жилищните квартали. През настоящата година са предвидени над 2 милиона лева за ремонт на пътната инфраструктура, обновяването на тротоарната мрежа и ремонт на паркинги в междублоковите пространства.
 
В програмата за капиталови разходи са осигурени средства в размер на близо 200 000 лв. за ремонт и обновяване на светофарните уредби в града, както и близо 200 000 лв. за модернизиране на уличното осветление. С цел надграждане на постигнатото в градската среда е планирано обновяването на спирковите навеси, ремонт и изграждане на поливни системи, както и допълнителни средства за изграждането на многофункционалните паркове в ж.к. "Сениче" и "Младост".
 
През календарната година ще продължат инвестициите в образователната инфраструктура и развитието на метода на обучение Монтесори.
 
С цел подобряване ефективността и качеството на предоставяните услуги от ОП БКС в бюджета за 2024 година са осигурени над 1 000 000 лв. за закупуване на нова техника на предприятието – сметосъбиращи и почистващи машини, както и товарни автомобили. И през настоящата година ще продължи изграждането на подземни контейнери и поетапната подмяна на старите съдове за битови отпадъци, като предвидените средства са в размер на близо 300 000 лв.
 
В сферата на социалната политика се увеличават средствата за новородени – по 550 лв. за новородено и по 600 лв. за близнаци, 45 000 лв. е размерът на Фонд асистирана репродукция, 150 000 лв. са осигурени за помощи за намалени цени на пътувания и 60 000 лв. за "Малки граждански инициативи".
 
През 2024 година освен изпълнението на текущите проекти, местната администрация ще реализира проекти за – мерки за енергийна ефективност в Регионалната библиотека "Христо Ботев", ще бъдат закупени 6 нови електробуси по проект "Мобилност", както и ще стартира изпълнението на проекта за енергийно обновяване на залата за тенис.
 
В бюджета на Община Враца по традиция са осигурени средства за обезпечаване на културната програма и събитията от културния календар, предвидени са инвестиции в спортната инфраструктура и финансиране на местните спортни клубове.

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени