Делегация от Суворово, Одеска област, Украйна е на посещение в Мездра

Визитата в България на представители на украинските местни власти се осъществява в рамките на Програмата за наблюдение по Проект "Bridges of Cooperation"

Делегация от Суворово, Одеска област, Украйна е на посещение в Мездра
Делегация от Суворово, Одеска област, Украйна е на посещение в Мездра Източник: Община Мездра

По покана на Община Мездра официална делегация от Суворово (на украински: Суворове), Измаилски район, Одеска област, Украйна е на петдневно посещение в гр. Мездра. В делегацията влизат селищният глава (кмет) на Суворово Олег Босикевич и Инна Мушикова, заместник на селищния глава за дейността на изпълнителните органи на Суворовския селищен съвет.

 

Визитата в България на представители на украинските местни власти се осъществява в рамките на Програмата за наблюдение по Проект "Bridges of Cooperation" ("Мостове на сътрудничество"), който се реализира в момента от Мрежата на асоциациите на местните власти в Югоизточна Европа (Network of Associations of Local Authorities from South-Eastern Europe - NALAS) с подкрепата на U-LEAD with Europe: Ukraine - Local Empowerment, Accountability and Development Programme (U-LEAD с Европа: Програма за местно овластяване, отчетност и развитие на Украйна), финансирана от Европейския съюз.

 

По време на посещението си в гр. Мездра гостите от Украйна ще се запознаят със структурата на Община Мездра, административните услуги, които извършва местната администрация, дигитализацията на услугите, управлението на битовите отпадъци, доброволчеството и реакцията при кризи.

 

Суворово, Одеска област, Селищна Рада
Суворово, Одеска област, Селищна Рада Източник: Община Мездра

Програмата на визитата предвижда също подписване на Меморандум за сътрудничество между Община Мездра, област Враца и Суворово, Одеска област. Олег Босикевич и Инна Мушикова ще разгледат най-известните културно-исторически и природни забележителности в община Мездра - Археологически комплекс "Калето", скален феномен "Ритлите" край с. Лютиброд, Черепишки манастир "Успение Богородично", Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" край с. Очиндол.

 

***

Суворово (с някогашно име Шикирли Китай) е селище от градски тип в Южна Украйна, Измаилски район, Одеска област. Разположено е в равнинен район на северозападния бряг на езерото Катлабух в делтата на река Дунав в историческата област Буджак в Южна Бесарабия. Заема площ от 5,53 кв. км, а населението му е 4 665 души.

 

Герб на Суворово, Одеска област
Герб на Суворово, Одеска област Източник: Община Мездра

Суворово е административен център на Суворовската селищна териториална общност, която включва 7 населени места - Суворово, Кирнички, Стари Трояни, Приозерне, Остривне, Нова Покровка и Дзинилор с общо население 13 248 души.  

 

Създадено е в края на XVIII век и началото на XIX век от български преселници от долината на река Тунджа. Според проф. Николай Русев, първите заселници са дошли още по време на Руско-турската война 1787-1791 г.

След проведено електронно проучване сред местното население, на 23 декември 2022 г. Суворовската селищна рада решава Суворово да бъде преименувано на Бесарабско (на украински: Бессарабське).

Още от "Враца"

23 танцови клубове, школи и състави взеха участие в Четвъртия национален фолклорен фестивал "Хорцѐто на Дефилето" в Мезд

Кулминациите на фолклорния празник беше надиграването с ръченица - шопска, тракийска и добруджанска, в което се включиха танцови двойки от различни формации

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени