Детска градина "Роза" - Мездра беше домакин на дискусия "Гласът на децата и техните семейства"

В рамките на тази среща се проведе беседа с родителите

Дискусия в Мездра "Гласът на децата и техните семейства"
Дискусия в Мездра "Гласът на децата и техните семейства" Източник: Община Мездра

Дискусия на тема "Гласът на децата и техните семейства" се проведе в Детска градина "Роза" - гр. Мездра. По този повод в образователната институция гостува заместник-министърът на труда и социалната политика Десислава Стоянова, която е бивш възпитаник на това детско заведение.

 

Дискусия в Мездра
Дискусия в Мездра "Гласът на децата и техните семейства" Източник: Община Мездра

Дискусията беше организирана в рамките на едноименната инициатива на Министерство на труда и социалната политика (МТСП) и на Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД), която стартира наскоро. По време на инициативата през периода октомври - декември 2023 г. ще бъдат проведени дискусии в цялата страна с деца от различни възрастови групи и техните родители.

 

В кампанията са поканени да се включат представители на институции и на гражданския сектор, ангажирани с прилагането и усъвършенстването на политиките за гарантиране на правата на децата и подобряване на благосъстоянието на техните семейства.

 

Дискусия в Мездра
Дискусия в Мездра "Гласът на децата и техните семейства" Източник: Община Мездра

Целта е да бъдат очертани основните предизвикателства пред пълноценното развитие на децата и възможностите за тяхното преодоляване. Мненията и предложенията на децата и на техните родители ще бъдат взети предвид при подготовката на нормативни документи за подобряване на ефективността на политиките в областта на закрилата децата и оказването на по-ефективна подкрепа на техните семейства.

 

В дискусията взеха участие също Христина Каменова и Силвия Пълова - експерти в отдел "Мониторинг и контрол - западен" на Главна дирекция "Контрол по правата на детето" към ДАЗД, Таня Борисова - ст. експерт по предучилищно образование в Регионално управление на образованието - Враца, Капка Нецова - гл. експерт в Регионална дирекция "Социално подпомагане" - Враца и Елена Нанова - началник на отдел "Образование, социални дейности и здравеопазване" в Община Мездра.

 

Дискусия в Мездра
Дискусия в Мездра "Гласът на децата и техните семейства" Източник: Община Мездра

"Днес имах удоволствието да посетя обичаната от мен Детска градина "Роза" в моя роден град Мездра, сподели след срещата заместник-министър Десислава Стоянова. Усетих аромата на детството, усетих топлината на преподавателите и се впечатлих от невероятната програма, която децата бяха подготвили за нас. Тази градина е мястото, където като малка скачах от пакост в пакост, играех с приятели, мечтаех, и днес с развълнувано сърце стъпих в нея, за да се срещна с тези невероятни и будни деца. За мен беше важно да чуя техните мечти и да видя как растат и се развиват. С инициативата "Гласът на децата и техните семейства” имаме за цел да чуем какво искат, за какво мечтаят и какви страхове изпитват децата от различни социални, икономически и възрастови групи, за да можем в бъдеще да работим в полза на децата и на техните семейства.

Благодаря, мили деца, всеотдайни учители и грижовници! Изживяхме заедно един прекрасен и незабравим ден, който ще остане свиден спомен в моето сърце!"

 

"Днес за мен и за Детска градина "Роза" беше един вълнуващ, емоционален и незабравим ден, каза директорът на ДГ "Роза” Габриела Стойчева. Имахме честта да бъдем домакини на инициативата "Гласът на децата и техните семейства".

 

В рамките на тази среща се проведе беседа с родителите, които споделиха своите проблеми, трудности и притеснения и им бяха разяснени ангажиментите на институциите за подкрепа и съдействие при тяхното преодоляване. Срещата беше много ползотворна за всички страни, но най-вълнуващо и емоционално преживяване беше за Десислава Стоянова, която е възпитаник на ДГ "Роза". Благодарим, г-жо Стоянова, че оставихте следа в историята на ДГ "Роза" и в сърцата на всички нас - екип и деца!"

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени