Детският танцов състав "Мездренче" участва в Международен фолклорен фестивал в Албания, Косово и Северна Македония

Във фестивала, който няма конкурсен характер, участват детски фолклорни състави от 10 европейски и азиатски държави

Фолклорен ансамбъл "Мездренче"
Фолклорен ансамбъл "Мездренче" Източник: Община Мездра

От 24 юни до 1 юли Детският танцов състав "Мездренче" към НЧ "Просвета 1925" - гр. Мездра участва в 26-ото издание на Международния фестивал за народни танци и игри за деца "Играй и танцувай" (Festivalin e XXVI Ndërkombëtar të Valleve dhe Lojrave Popullore për Fëmijë "Luajmë dhe Vallëzojmë"), който се провежда паралелно в Албания, Косово и Северна Македония.

 

Във фестивала, който няма конкурсен характер, участват детски фолклорни състави от 10 европейски и азиатски държави - Албания, България, Босна и Херцеговина, Киргизстан, Косово, Румъния, Северна Македония, Турция, Украйна и Черна гора.

 

Ансамбъл
Ансамбъл "Мездренче" Източник: Община Мездра

По време на едноседмичната си визита в трите съседни балкански страни подрастващите мездренски танцьори, които са в състав от 10 момичета и 7 момчета, ще имат общо шест концерта съвместно с останалите участници във фестивала - два във втория по население град в Алания - Дуръс, и един в Курбин, един в Кишница и два в столицата на Косово - Прищина, информира ръководителят на българската група Мирослав Аспарухов, главен художествен ръководител и хореограф на Ансамбъл "Мездра".

 

Те няма да се включат единствено в последния концерт от фестивала в Кичево, Северна Македония. При концертните си изяви възпитаниците на хореографа Владислав Петров ще представят пет танца от три фолклорни области на България: северняшките танци "По гроздобер" и "Гергьовден", тракийските танци "Джиновски танц" и "Копаница" и шопският танц "Шопска сюита".

 

Международен фолклорен фестивал в Албания, Косово и Северна Македония
Международен фолклорен фестивал в Албания, Косово и Северна Македония Източник: Община Мездра

Всички участници в XXVI International Festival of Folk Dances and Games for Children "Play Games and Dance" получиха плакети, дипломи и сертификати за участие, за оригинална хореография и костюми и за успешно представяне във фестивала.

 

Международен фолклорен фестивал в Албания, Косово и Северна Македония
Международен фолклорен фестивал в Албания, Косово и Северна Македония Източник: Община Мездра

"Дуръс се превърна не само в столица на туризма, но и в столица на децата, идващи от различни страни", сподели по този повод на личната си страница във Фейсбук кметът на община Дуръс Емиряна Сако.

 

"Стотици деца от Албания, Косово, Черна гора, Северна Македония, Босна Херцеговина, Румъния, България, Украйна, Киргизстан и т. н. разгърнаха своя фолклор чрез игри, песни и народни танци на площад "Свобода" пред многобройните граждани и туристи, посещаващи Дуръс.

 

26-ото издание на фестивала "Играй и танцувай" донесе в Дуръс най-добрите фолклорни ценности на страните от региона и извън него като ценно национално богатство на народите", добави той.

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени