Днес в град Оряхово са родени две забележителни личности

Това са артистът Андрей Чапразов и художникът Сергей Ивойлов

Цветя пред паметника на актьора Андрей Чапразов
Цветя пред паметника на актьора Андрей Чапразов Източник: Община Оряхово

Преди 103 години на днешния ден се ражда народният артист Андрей Чапразов. Изключително надарена натура – артист, певец, цигулар, духов оркестрант, литератор, бохем и мечтател, започнал от оряховската гимназия и оряховското читалище.

 

В скъпи спомени за него ни пренесе екипът на ЦПЛР–ОДК в Къщата-музей "Дико Илиев" с разкази на Евгения Маринова, Мариела Личкова, Светла Илиева и Галина Пацева – хора, имали честта да го познават и да се учат от него, съобщиха от общинският пресцентър. 

 

Гост в приятната атмосфера беше кметът на Община Оряхово – Росен Добрев и секретарят на общината - Христина Цонева - една от последните ученички на г-жа Лиляна Вълчанова – ръководител на Група за художествено слово, работила с актьора.

 

Цветя пред паметника на актьора Андрей Чапразов
Цветя пред паметника на актьора Андрей Чапразов Източник: Община Оряхово

Всички споделиха радостта си от незабравимите спомени за него. След приятната среща пред барелефа на Андрей Чапразов венци и цветя в знак на признателност и почит поднесоха Община Оряхово, Общински съвет – Оряхово, Исторически музей – Оряхово, НЧ "Надежда 1871" – Оряхово, ЦПЛР–ОДК "Л. Живкова" – Оряхово, СУ "Христо Ботев" – Оряхово, ДГ "Пролет" – Оряхово, ДГ "Дружба" – Оряхово.

 

Преди 101 години в Оряхово се ражда и художникът Сергей Ивойлов. Тази вечер в Галерия "Савчеви" в Къща-музей "Дико Илиев" се откри Ретроспективна изложба, посветена на неговото рождение.

 

Кметът Росен Добрев
Кметът Росен Добрев Източник: Община Оряхово

С приветствие и благодарност към гостите кметът Росен Добрев връчи почетен плакет по повод 100-та годишнина от рождението на художника на Александра Ивойлова, негова дъщеря, на г-н Любен Генов - председател на Съюза на българските художници и на Милослав Бонов-МиБо – негов ученик и автор на почетния плакет.

Днешните събития дадоха един специален щрих на целия февруарски културен афиш на Община Оряхово.

 

Още от "Враца"

Последни новини

Най-четени