Двама кандидати влизат в битката за кмет на кметство Лютиброд на 10 март

Президентът на Република България насрочи частичен избор за кмет на кметство Крета на 23 юни

Село Лютиброд
Село Лютиброд

Двама кандидати влизат в битката за кмет на кметство Лютиброд, община Мездра, на частичните местни избори на 10 март 2024 г. Това са Елена Коцева, издигната от ПП "ГЕРБ" и Цветан Стойчев, издигнат от ПП "Български възход". Останалите две партии, регистрирани за участие в изборите от Общинска избирателна комисия (ОИК) - Мездра - ПП "ДПС" и ПП "Възраждане", не регистрираха свои кандидати.

 

До частичния избор за кмет на кметство Лютиброд се стигна след като с Решение №200-МИ/ 03.01.2024 г. ОИК - Мездра прекрати предсрочно пълномощията на кмета на кметство Лютиброд Николай Христов, който почина на 25 декември 2023 г., след което с Указ №6/ 11.01.2024 г. (обн. ДВ, бр. 6 от 19.01.2024 г.) Президентът на Република България насрочи частичен избор за кмет на кметство Лютиброд на 10 март 2024 г.

 

Частични местни избори в село Лютиброд
Частични местни избори в село Лютиброд Източник: Община Мездра

Цветан Стойчев беше кандидат на ПП "Български възход" за кмет на кметство Лютиброд и на местните избори през есента на миналата година. На първия тур на местните избори на 29 октомври 2023 г. той получи 38 гласа и отпадна от надпреварата, а на балотаж отидоха Николай Христов (МК "ЗНС (Левицата!, Българска социалдемокрация - Евролевица, Бъдеще за Родината)", който събра 70 гласа и Росица Давидова (КП "БСП за България") с 53 гласа.

 

Междувременно с Указ №31/ 12.02.2024 г. (обн. ДВ, бр. 14 от 16.О2.2024 г.) Президентът на Република България насрочи частичен избор за кмет на кметство Крета, община Мездра, на 23 юни 2024 г.

 

Село Крета
Село Крета Източник: Борис Кръстев/Община Мездра

До частичния избор за кмет на кметство Крета се стигна след като с Решение №201-МИ/ 03.01.2024 г. ОИК - Мездра прекрати предсрочно пълномощията на Васил Дацев - кмет на кметство Крета. Основанието за това: в едномесечен срок от полагането на клетва като кмет на кметство Крета Дацев не е изпълнил задълженията си по чл. 41, ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, т. е. не е предприел необходимите действия за прекратяване на дейността си като търговец и управител на търговските дружества "ВД Комплекс" ЕООД и "Металпро" ЕООД - София и в същия срок не е уведомил писмено председателя на Общинския съвет и ОИК - Мездра за предприети действия в тази посока.

Още от "Враца"

Работата по изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по график

Този път този проект за разлика от Белене се структурира по най-правилния начин – не поръчваме оборудване, без да сме осигурили финансиране, без да имаме договор и без да знаем колко ще струва тази централа, заяви Дилян Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени