Двама учители в мездренската гимназия осъществиха подготвителна визита в Испания по европейски проект

Целта на подготвителните срещи бе да се установят контакти с училища партньори по проекта в реална среда след проведена  комуникация по интернет

Двама учители в мездренската гимназия осъществиха подготвителна визита в Испания по европейски проект
Двама учители в мездренската гимназия осъществиха подготвителна визита в Испания по европейски проект Източник: Община Мездра

Двама преподаватели в СУ "Иван Вазов" - Мездра: Йоана Константинова - старши учител по английски език и координатор на проекта, и Галина Маринова - учител по английски език, участваха в подготвителни работни срещи в Ибиса и Палма де Майорка, Балеарски острови, Испания, по Проект Kеy Action 1 "School Education” (Ключовa дейност 1 "Училищно образование"), финансиран по Програмата на Европейския съюз за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа "Еразъм+" 2021-2027 г.

 

Целта на подготвителните срещи бе да се установят контакти с училища партньори по проекта в реална среда след проведена  комуникация по интернет. По време на визитата бяха изготвени писма за намерение от училищата домакини; примерна програма с дейности за мобилностите, която включва основните цели, заложени във формуляра и Еразъм планът за следващите 5 години: изучаване на чужди езици - испански/ каталунски език, наблюдаване на уроци (по английски език и др.); дейности по изкуства; извънкласни дейности, игри; разглеждане на забележителности (в Ибиса: Старият град Dalt vila - световно културно наследство на ЮНЕСКО, Природен парк и солни находища Ses Salinas и др., в Палма де Майорка: Старият град Casco Antiguo, Катедрала "Ла Сеу", Замъкът "Белвер", Дворецът Almudaina, Арабските бани, Морски парк, Библиотека-градина, Музей Майорка и др.).

 

Забележителности в Ибиса
Забележителности в Ибиса Източник: Община Мездра

Партньор от гр. Ибиса (или както го наричат местните - Eivissa) е Средно училище IES sa Blanca Dona. След среща с директора на училището и с екипа по проекта бе взето решение 10 ученици от гр. Мездра да посетят Ибиса през м. февруари 2023 г., а СУ "Иван Вазов" ще бъде домакин през следващата учебна година.

В Палма де Майорка партньори на мездренската гимназия са две средни училища - IES Josep Sureda i Blanes, което е основен партньор по проекта и IES Son Cladera, което ще организира част от дейностите.

 

Ибиса
Ибиса Източник: Zonanews

Посещението на 10 ученици от СУ "Иван Вазов” в Палма де Майорка ще се осъществи през м. март 2023 г. Интересна бе срещата с представители на Асоциацията на българите в Палма де Майорка и на българското неделно училище ПБНУ "Св. Иван Рилски”, с които също са планирани съвместни дейности при посещението в града.

 

Забележителности в Ибиса
Забележителности в Ибиса Източник: Община Мездра

Освен за ученици, по проекта ще бъдат организирани обучителни курсове за учители с партньорската организация в Палма де Майорка - Mallorca Works, по темата на проекта: дигитални умения, работа с ученици със специални образователни потребности и в мултикултурна среда за педагогически специалисти от СУ "Иван Вазов”.

В момента тече подбор на участниците в проекта за учители и ученици, които подават мотивационно писмо и заявление до директора на училището. За учениците ще бъде проведен и втори кръг на подбор - интервю на английски език.

 

СУ "Иван Вазов" - Мездра получи акредитация по Програма "Еразъм+" 2021-2027 г., Ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", сектор "Училищно образование", с което получава възможност да кандидатства по облекчена процедура по Еразъм проекти през следващите 5 години. Работната визита в Ибиса и Палма де Майорка, Испания беше част от дейностите по тази акредитация.

 

През учебната 2022-2023 г. предстои да се проведат 40 мобилности на ученици и 10 на педагогически специалисти, подчинени на училищния Еразъм план със следните две основни цели:

1. Обучение фокусирано върху личностното развитие на учениците с приоритет към придобиване на практически умения и знания, предприемаческо мислене и добро владеене на чужди езици.

2. Обучения за развитие на дигиталните компетентности на педагогическите специалисти и работа с ученици със специални образователни потребности и в мултикултурна среда.

 

Броят на учениците, който е заложен в плана "Еразъм” (наричан още Европейски план за развитие) е определен на базата на общия брой ученици, които се обучават в училището. Целта е в следващите 5 години поне половината от тях да вземат участие в дейностите по Програма "Еразъм+", като посетят училища в други държави. Това ще подкрепи стратегията за развитие на училището в областта на изучаването на чужди езици и придобиването на дигитални и комуникативни умения.

 

Участието на педагогическия персонал в мобилностите ще даде възможност на всички тях да повишат своята мотивация и квалификация, тъй като една от целите на училището е насърчаване на обучението и ангажираността на педагогическите специалисти през целия живот за продължаващо професионално развитие. След участие в мобилностите, учителите ще организират вътрешно-квалификационни обучения, чрез които ще предадат на своите колеги знанията и опита придобит в съответната държава. От своя страна тези знания и опит ще бъдат внедрени в образователно-възпитателния процес, което се очаква да доведе до по-голям интерес и мотивация от страна на учениците и до по-голяма удовлетвореност от страна на учителите.

 

Още от "Враца"

Ансамбъл "Мездра" се класира за финала на Националния конкурс "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024"

До полуфиналите на конкурса "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024" бяха селектирани 15 танцови ансамбли и състави от София, Бургас, Русе, Шумен, Габрово, Търговище, Пазарджик, Дупница, Елин Пелин, Етрополе, Мездра, Павел баня и Тутракан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени