Единайсетокласник от мездренската гимназия с награда в Национален ученически конкурс

Тазгодишното издание беше посветено на 145-годишнината от Априлското въстание и участието на български учители

Ясен Цветанов
Ясен Цветанов Източник: Община Мездра

Единайсетокласникът в Средно училище "Иван Вазов" - Мездра Ясен Цветанов спечели втора награда в Третия национален ученически конкурс "Времена и будители", организиран от Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието - Габрово. По традиция резултатите от конкурса, който се провежда през две години, бяха отчетени в Деня на народните будители - 1 ноември. Тазгодишното издание беше посветено на 145-годишнината от Априлското въстание и участието на български учители в тази най-масова и героична проява на националноосвободителното движение през Възраждането.

 

В конкурса се включиха над 200 участници от цялата страна - индивидуално и в екипи от двама, трима и повече ученици. Съгласно регламента, те се съревноваваха в два модула - изработване на постери със снимки, документи, рисунки и др. - за ученици от V до VII клас, и създаване на мултимедийни презентации - за ученици от VIII до XII клас. В първия бяха представени 56 постера, а във втория - 83 мултимедийни презентации. Презентацията на Ясен Цветанов, който е ученик в XI "a" клас на мездренската гимназия с класен ръководител Диана Димнитрова-Христова и ръководител на проекта Данаил Димитров, беше класирана от авторитетното жури на второ място в модул "Мултимедийна презентация". Първо място зае Павел Люцов от СУ "Георги Измирлиев" - Горна Оряховица, а трето - Десислав Христов и Надежда Кочева от ПГТ "Д-р Васил Берон” - Велико Търново.

 

Третия национален ученически конкурс
Третия национален ученически конкурс "Времена и будители" Източник: Община Мездра

В модул "Постери" на първо място се наредиха Александра и Елизабета Казале от ІІ ОУ "Петко Р. Славейков” - Стара Загора, на второ - Лора Димитрова и Диляна Георгиева от СУ "Димитър Маринов” - Лом, а на трето - Ванеса Симитчиева от ОУ "Екзарх Антим І” - Пловдив.

 

Наградата за двете първи места е таблет, за вторите - електронен четец, за третите - външен хард диск. Всички, изпратили материали за конкурса, получават грамота за участие. Наградените постери, заедно с номинираните 10, ще бъдат показани в Арт коридора на Националния музей на образованието в Габрово, а наградените и номинирани мултимедийни презентации ще бъдат включени към тематичните видеопанорами, които се предлагат в кинозалата на музея.

 

Третия национален ученически конкурс
Третия национален ученически конкурс "Времена и будители" Източник: Община Мездра

Конкурсните материали показват изключително задълбочено и старателно отношение, работа с различни исторически източници и като общ резултат се получава доста пълна и добре илюстрирана картина за участието на учители и просветни дейци в подготовката и провеждането на Априлското въстание, уточняват организаторите на конкурса. Силната активност на ученици от различни градове и по-малки населени места оформя Априлска летопис с известни и позабравени имена като Иван Соколов, Петко Франгов, Райна Попгеоргиева, Панайот Волов, Бачо Киро, Даскал Петър от Копривщица, Елена Грънчарова, Антим I, Георги Раковски, Младен Калинов, Петър Бонев, Найден Попстоянов, Захари Величков, Никола Беловеждов, Яков Матакиев, Сава Катрафилов, Тодор Лефтеров, Христо Караминков, Танчо Кривчов, Поп Сокол, Найден Сланинков и десетки други.

Още от "Враца"

Работата по изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по график

Този път този проект за разлика от Белене се структурира по най-правилния начин – не поръчваме оборудване, без да сме осигурили финансиране, без да имаме договор и без да знаем колко ще струва тази централа, заяви Дилян Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Ансамбъл "Мездра" се класира за финала на Националния конкурс "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024"

До полуфиналите на конкурса "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024" бяха селектирани 15 танцови ансамбли и състави от София, Бургас, Русе, Шумен, Габрово, Търговище, Пазарджик, Дупница, Елин Пелин, Етрополе, Мездра, Павел баня и Тутракан

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Последни новини

Най-четени