Фалирало дружество с над 100 милиона задължения иска да блокира сметки на Община Враца

Дружеството е изпълнител по Етап 2 на Водния цикъл и е отговорно за некачественото изпълнение на строително-ремонтните дейности и наложените неустойки по проекта

Фалирало дружество с над 100 милиона задължения иска да блокира сметки на Община Враца
Фалирало дружество с над 100 милиона задължения иска да блокира сметки на Община Враца Източник: Община Враца

Обявеното в несъстоятелност дружество "ПОНССТРОЙИНЖЕНЕРИНГ" АД, което има стотици милиони задължения към фирми и служители, е отправило покана за доброволно изпълнение към Община Враца за сумата от 8 433 592,29 лв. Към момента "ПОНССТРОЙИНЖЕНЕРИНГ" АД дължи на местната администрация над 7 милиона лева, както и над 100 милиона лева към Българска банка за развитие, НАП, "Инвестбанк" АД, служители и фирми в страната.

 

Дружеството е изпълнител по Етап 2 на Водния цикъл и е отговорно за некачественото изпълнение на строително-ремонтните дейности и наложените неустойки по проекта. Договорът между Община Враца и "ПОНССТРОЙИНЖЕНЕРИНГ" е сключен през 2012 година, като срокът за неговото изпълнение е до началото на 2015 година.

 

В началото на първия мандат на кмета Калин Каменов е установено, че към декември 2015 година дружеството не е изпълнило и 50% от предвиденото в договора, а реализираните ремонтни дейности са некачествени.

 

След множество срещи и съдебни спорове, Община Враца прекратява договора с "ПОННСТРОЙИНЖЕНЕРИНГ" през 2019 година. През 2022 година Общината прави валидно прихващане – дружеството дължи 7 160 034 лв., местната администрация – 6 679 622 лв. След обявяването му в несъстоятелност, Община Враца няколкократно прави опити да получи дължимите суми.

 

През 2022 година синдикът на "ПОННСТРОЙИНЖЕНЕРИНГ" АД /н/ - Иво Велчевски прави искане пред Софийски градски съд да му бъде разрешено заплащането на необходимата такса за издаването на изпълнителен лист срещу Община Враца /за получаване на дължими суми за частично изпълненото по проекта за Воден цикъл/.

 

С Определение Софийски градски съд остава без уважение искането на синдика. Въпреки това, синдикът Иво Велчевски предприема действия по издаването на изпълнителен лист, като на 6 февруари 2023 година е връчена покана за доброволно изпълнение в местната администрация.

 

Община Враца своевременно е предприела мерки срещу изпълнителния лист и действията на синдика, като днес е подаден иск за спиране на изпълнението. Подадени са и сигнали срещу действията на синдика до всички компетентни органи, като целта е да бъде извършена пълна проверка.

Още от "Враца"

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Работата по изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по график

Този път този проект за разлика от Белене се структурира по най-правилния начин – не поръчваме оборудване, без да сме осигурили финансиране, без да имаме договор и без да знаем колко ще струва тази централа, заяви Дилян Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени