Фестивал представя обичаи и традиции от двете страни на българо-сръбската граница

Ще има майстор тюфекчия, който ще покаже реставрирано старинно оръжие

Фестивал представя обичаи и традиции от двете страни на българо-сръбската граница
Фестивал представя обичаи и традиции от двете страни на българо-сръбската граница Източник: Община Враца

В периода 2-4 юли, Враца ще бъде домакин на трансграничен фестивал, представящ културата, обичаите и традициите от двете страни на българо-сръбската граница. Фестивалът "QuesTour"ще се проведе в местността "Вратцата", като в него участие ще вземат 30 български и 10 сръбски изпълнители и изложители.

 

В рамките на културния форум участниците ще представят културата и обичаите на местните общности от двете страни на границата. Ще има майстор тюфекчия, който ще покаже реставрирано старинно оръжие. Майстор грънчар пък ще запознае посетителите с антична керамика и копия на исторически предмети. Професионален готвач ще приготви традиционни ястия от Северозападна България. А храната за душата ще бъде осигурена от писателя и разказвач на колоритни истории за обичаите, традициите и културата на тази част от страната ни - Стоян Николов-Торлака.

 

Ръчно изработени битови и арт сувенири, кошници и панери от хартия, накити от глина, естествени камъни и сувенири от природни материали, 3D изделия от хартиени ленти допълват списъка с уникални творби, които посетителите ще могат да видят. Сръбската страна ще бъде представена от няколко винарни и места за етно туризъм. Ще бъде показано и производство на млечни продукти по съхранена вековна традиция, както и специален вид колбас, т. нар. гладена наденица, а също и традиционен начин за приготвяне на концентрирани алкохолни напитки. Сръбските участници ще се представят чрез онлайн връзка. Освен концертната програма и участието на изложителите, фестивалът ще предложи и различни атракции и други дейности по интереси - занаяти, фолклор, история.

Още от "Враца"

Ансамбъл "Мездра" се класира за финала на Националния конкурс "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024"

До полуфиналите на конкурса "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024" бяха селектирани 15 танцови ансамбли и състави от София, Бургас, Русе, Шумен, Габрово, Търговище, Пазарджик, Дупница, Елин Пелин, Етрополе, Мездра, Павел баня и Тутракан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени