Фолклорният фестивал "Типченица пее" събра за 14-и път самодейци от различни региони на страната

В тазгодишното издание на фестивала взеха участие около 250 самодейци - певци, танцьори и инструменталисти, от 18 населени места

Фолклорен фестивал в село Типченица
Фолклорен фестивал в село Типченица Източник: Община Мездра

В навечерието на Деня на Съединението - 6 септември, честван и като Ден на селото, в с. Типченица, община Мездра се проведе XIV Фолклорен фестивал "Типченица пее". Той се организира от 2006 г. насам, с изключение на 2007-а, 2008-а и 2020 г., от Кметство Типченица и НЧ "Съзнание-1899", с подкрепата на Община Мездра и на спомоществователи.

 

Събитието започна с издигане на националния трибагреник, тематичен рецитал и поднасяне на венци и цветя пред войнишкия паметник в центъра на селото. С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на 57-те типчене, загинали във войните за национално освобождение и обединение на България.

 

Кметът на община Мездра инж. Иван Аспарухов
Кметът на община Мездра инж. Иван Аспарухов Източник: Община Мездра

Приветствия към участниците и зрителите отправиха кметският наместник на селото Георги Димитров, председателят на НЧ "Съзнание-1899" Елеонора Георгиева и кметът на община Мездра Иван Аспарухов. Музикален поздрав отправи Фолклорната група за народни песни при типченското читалище с художествен ръководител Любомир Гешковски.

 

Фолклорен фестивал в село Типченица
Фолклорен фестивал в село Типченица Източник: Община Мездра

В тазгодишното издание на фестивала, което нямаше конкурсен характер, взеха участие около 250 самодейци - певци, танцьори и инструменталисти, от 18 населени места в областите Враца, Монтана и София. На откритата сцена се изявиха 15 читалищни, пенсионерски и училищни певчески групи и танцови състави и 14 индивидуални изпълнители от Баница, Борован, Враца, Голямо Пещене, Добролево, Долно Озирово, Козлодуй, Лик, Манастирище, Моравица, Попица, Ребърково, Роман, Руска Бела, Типченица, Трудовец, Царевец и Челопек.

 

Фолклорен фестивал в село Типченица
Фолклорен фестивал в село Типченица Източник: Община Мездра

Доайен сред тях беше 90-годишният свирач на окарина Георги Димитров от с. Лик, а най-невръстни - 5-годишните близначки Ивет и Лилия Стефанови, представители на домакините от с. Типченица. Всички участници получиха грамоти за обогатяване и съхранение на българския фолклор.

 

За празничното настроение допринесоха също гост изпълнителите на фестивала Ансамбъл "Мездра", "Гласът на Родопите" Любомир Петов и гайдарят Стефан Янев, народният певец Юри Крумов и музикалният тандем Елена и Стефан Катранкьовски.

 

Фолклорен фестивал в село Типченица
Фолклорен фестивал в село Типченица Източник: Община Мездра

По традиция кметският наместник на Типченица Георги Димитров, чийто родови корени са от смолянското село Гела̀, врътна автентично хайдушко чеверме, гарнирано на трапезата с марковите вина на Винарна "Типченица".

Още от "Враца"

Последни новини

Най-четени