Газохранилището "Чирен" е запълнено на 90 %, готови сме предсрочно за зимата

До момента само 6 европейски държави продължават да помпат газ, за да достигнат минимума - Белгия, Унгария, Дания, Франция, Латвия и Румъния. Всички останали са надминали целта от 90%

Газово хранилище в село Чирен
Газово хранилище в село Чирен Източник: Zonanews

Българското газово хранилище "Чирен" е запълнено 90% с газ повече от два месеца по-рано от поставения от ЕС срок за осигуряване на запаси за зимата.


От данни, публикувани на платформата на неправителствената организация "Газова инфраструктура Европа" в петък, става ясно, че целта е постигната на 16 август, едновременно с достигането на запълняемост от 90% средно за ЕС.


Асоциацията, която следи количеството природен газ в газохранилищата на 22 европейски държави, които разполагат с такива, съобщи, че по данни, получени към 16 август, средно резервоарите са запълнени до 90.12%, а българският - "Чирен", до 90.06%.

 

До момента само 6 европейски държави продължават да помпат газ, за да достигнат минимума - Белгия, Унгария, Дания, Франция, Латвия и Румъния. Всички останали са надминали целта от 90%, като в Испания резервоарите са заредени до 99.98%.


В момента всички европейски държави продължават да нагнетяват газ в хранилищата си с изключение на Швеция, която е спряла на 95.29%. Европейската комисия задължи държавите членки да си осигурят поне 90% в подземните хранилища преди 1 ноември, за да си гарантират газ през зимата.


Регламентът за това беше приет миналия май като част от мерките за повишаване на енергийната независимост на ЕС от руските доставки на горива, след като "Газпром" прекрати договорите на няколко държави, сред които и България, а повредата на газопровода "Северен поток" практически намали дела на руския внос под 10%.


Миналата година държавите от ЕС трябваше да си осигурят запаси от поне 80% от капацитета на подземните си газови хранилища, което беше постигнато на 30 август - две седмици по-късно от тази година, припомня "Дневник".

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени