Гражданството на Мездра почете паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България

Утре от 11:00 ч. в местността "Рашов дол" ще бъде отслужена панихида за загиналите на това място през бунтовната пролет на 1876 г. 12 Ботеви четници

2 юни в Мездра
2 юни в Мездра Източник: Община Мездра

По традиция на 2 юни гражданството на Мездра почете паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Възпоменанието, което се състоя на градския площад, бе посветено на 145-ата годишнина от подвига на Ботевата чета. Точно в 12:00 часа, под двуминутния сигнал на сирени, младите гвардейци Денислав Димитров и Данимир Георгиев застанаха "за почест" пред пилоните с националния трибагреник, знамето на Община Мездра и флага на Европейския съюз, а служители в Общинската администрация, Общинска служба "Земеделие" и граждани отдадоха почит към героите. 


С мълчаливо поклонение пред входа на учебното заведение и поднасяне на гирлянд от свежи цветя пред войнишкия паметник паметта на загиналите за Родината почетоха ученици и учители от ОУ "Христо Ботев", чийто патрон е поетът революционер. 
Ботйовите тържества в община Мездра ще продължат тази вечер, когато от 20:30 ч. на площада при моста на река Искър в село Лютиброд с  поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев, концерт на самодейни състави и празнична заря ще бъде почетена паметта на загиналите за национално освобождение и обединение, сред които са и 30-на лютибродчани. 

 

Почит към Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта
Почит към подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта Източник: Община Мездра

Утре от 11:00 ч. в местността "Рашов дол" ще бъде отслужена панихида за загиналите на това място през бунтовната пролет на 1876 г. 12 Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов. Тъй като филмовата компания "Ню Бояна Филм Стюдиос" не успя да осигури необходимия реквизит, няма да се състои традиционната възстановка на последното сражение на оцелелите въстаници с турския аскер, черкези и башибозуци. 


На 3 юни от 13:00 ч. в с. Лютиброд официално ще бъде открит нов кът за отдих и детски игри, който е изграден по проект,  одобрен за финансиране в конкурса "Обичам природата - и аз участвам" на Министерство на околната среда и водите и на Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда в рамките на Националната кампания "За чиста околна среда - 2021". 


На 4 юни - Деня на Зверино, паметта на героите ще почетат подобаващо жителите и гостите на най-голямото село в община Мездра. Празничната програма ще започне в 20:30 ч. с поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в кв. "Сивец". От 21:00 ч. пред паметния знак до църквата "Св. Димитър” ще бъде отслужена панихида, последвана от поетичен рецитал и възстановка на преминаването през нощта на 22 май (3 юни н. ст.) 1876 г. на група Ботеви четници, предвождани от Никола Во̀йновски, през брода на река Искър, което е подпомогнато от родолюбиви зверинчани. Възпоменателната проява ще завърши със заря, която е с начален час 21:30.
 

Още от "Враца"

На 28 и 29 септември д-р Боян Кунев ще извърши безплатни кардиологични прегледи в Мездра

Специализира кардиология в най-добрата специализирана болница за диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания у нас - МБАЛ Национална кардиологична болница

Прочетете повече прочетете повече

320 ученици прекрачиха школския праг в най-голямото основно училище в община Мездра - ОУ "Христо Ботев" 

През учебната 2024/2025 г. в ОУ "Христо Ботев" - Мездра ще се обучават 320 ученици в 16 паралелки от I до VII клас. Първокласниците са 47, разпределени в две паралелки

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени