Гражданството на Мездра почете паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Ботевите тържества в община Мездра ще продължат тази вечер в село Лютиброд

Честване в Мездра на подвига на Христо Ботев
Честване в Мездра на подвига на Христо Ботев Източник: Община Мездра

По традиция на 2 юни гражданството на Мездра почете паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Възпоменателната проява, която се състоя на градския площад, беше посветена на 147-ата годишнина от подвига на Ботевата чета.

 

Точно в 12:00 часа, под двуминутния сигнал на сирените, младите "гвардейци" Денислав Димитров и Пламен Петков, ученици в СУ "Иван Вазов", застанаха "за почест" пред пилоните със знамената на Република България, на Европейския съюз и на Община Мездра, а събралите се граждани отдадоха почит към героите.

 

С мълчаливо поклонение пред входа на учебното заведение и поднасяне на цветя пред войнишкия паметник паметта на загиналите за Отечеството почетоха ученици и учители от ОУ "Христо Ботев", чийто патрон е поетът революционер. Цветя поднесоха също кметът на Мездра Иван Аспарухов и почетният гражданин на общината Евгени Кучков.

 

За поредна година родолюбиви граждани на Мездра се включиха във всенародното поклонение на връх Околчица във Врачанския Балкан. Венец на признателност пред монумента беше поднесен и от името на Община Мездра. 

 

Околчица
Околчица Източник: Община Мездра

Ботевите тържества в община Мездра ще продължат тази вечер в село Лютиброд, където от 20:30 часа на площада при моста на река Искър ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Христо Ботев, а възпитаници на Център за подкрепа за личностно развитие и самодейци от НЧ "Колката" - Лютиброд и от НЧ "Просвета 1925" - Мездра ще изнесат празнична програма, която ще завърши с тържествена заря-проверка.

 

Кметът Иван Аспарухов (вторият отляво надясно)
Кметът Иван Аспарухов (вторият отляво надясно) Източник: Община Мездра

В събота, 3 юни, от 11:00 часа в местността "Рашов дол" край скалния феномен "Ритлите" ще бъде отслужена панихида за загиналите на това място през 1876 г. Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов и ще се състои възстановка на последното сражение на оцелелите въстаници с турския аскер, черкези и башибозуци.

 

147 години безсмъртие на Христо ботев
147 години безсмъртие на Христо ботев Източник: Община Мездра

На 4 юни, неделя, паметта на героите ще почетат също жителите и гостите на най-голямото село в община Мездра - Зверино. По време на Шестия национален фолклорен фестивал "Змей Горянин", който започва от 10:00 часа на площад "4 юни" в центъра на селото, ще бъде представена историческа възстановка на посрещането от родолюбиви зверичани преди 147 години на група Ботеви четници, водени от военния командир Никола Войновски.

 

Гражданството на Мездра почете паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България
Гражданството на Мездра почете паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България Източник: Община Мездра

 

А вечерта от 21:00 часа пред паметния знак до църквата "Св. Димитър" ще бъде отслужена панихида, последвана от поетичен рецитал и възстановка на преминаването на Ботевите четници през брода на река Искър през нощта на 22 май (3 юни н. ст.) 1876 г. Честването ще завърши с тържествена заря.

Още от "Враца"

Историческият музей в Оряхово - 85 години последователност и всеотдайност към поддържане на невидимата връзка между мина

Получени бяха множество поздравителни адреси, между които и адрес от проф. Марин Коцев – син на основателя на музея Никола Коцев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени