Художникът Евгени Кучков подреди ретроспективна изложба живопис в община Мездра

Експозицията включва живописни творби, изпълнени с маслени бои, темпера, гваш и пастел

Ретроспективна изложба на художника Евгени Кучков в Мездра
Ретроспективна изложба на художника Евгени Кучков в Мездра Източник: Община Мездра

Ретроспективна изложба живопис "40 години творчество" на художника Евгени Кучков беше официално открита в община Мездра. Вернисажа уважиха близки, приятели и събратя по дух на твореца, който е една от емблематичните фигури в културния живот на Мездра и на общината през последните повече от четири десетилетия.

 

Експозицията включва живописни творби на Кучков от различни периоди на неговото творчество, изпълнени с маслени бои, темпера, гваш и пастел. "В нея преобладават мъжки и женски портрети, нарисувани с голяма точност, овладяна техника и фин усет за детайла и колорита, каза при откриването на изложбата Светла Дамяновска, гл. експерт "Културно наследство и религиозни дейности" в община Мездра.

 

Ретроспективна изложба на художника Евгени Кучков в Мездра
Ретроспективна изложба на художника Евгени Кучков в Мездра Източник: Община Мездра

Творбите от серията портрети на известни художници - "Веласкес”, "Ел Греко” и "Ханс Холбайн”, са строги и мрачни, с тъмни фонове и сериозни изражения на портретуваните исторически личности. Като контрапункт на тези негови прочути колеги се явява младежкият "Автопортрет" на Кучков, издържан в меките тонове на бежаво-кафявата гама, с единствен акцент - тъмната брада и коса на художника. Обобщен и почти декоративно разработен е образът на "Старият зограф”, който допълва галерията с портрети на художници.

 

Женските портрети са два - "Лора" и "Анита". Те са по-динамични, закачливи и изящни. Сякаш в тази портретна подборка Евгени Кучков ни показва художниците и техните музи. Защото знаем, че без музи няма вдъхновение, а без вдъхновение няма творчество. Сред портретите има и един на писателя Алеко Константинов, който впечатлява с прецизно предаване на физическите характеристики на първообраза и ясна прилика.

 

Художникът Евгени Кучков
Художникът Евгени Кучков Източник: Община Мездра

Експозицията допълват няколко пейзажа. Интересна е миниатюрата "Ритлите”, която е само 5/4,3 см. Впечатляващ е и пейзажът, пресъздал суровата дива красота на една планинска стръмнина. Картината, доминираща в изложбата, не просто със своите размери (99/150 см.), а с размаха си, е отново пейзаж от околностите на с. Лютиброд, на който е изобразен природният феномен "Ритлите". С тези два пейзажа Кучков нагледно ни демонстрира, че еднакво добре се справя с много малките и много големи формати.

 

Експозицията завършва с две икони - на Св. Йоан Кръстител и на Дева Мария. При тях забелязваме строго придържане към канона, но и умело боравене с ярки и силни цветове, убедителност на образите и достолепие."

"Живеем в лошо време, сподели Евгени Кучков. Живеем във времето на война. Аз съм дълбоко натъжен. И разочарован. Но в тези лоши времена, с тази изложба искам да покажа, че все пак има някакъв дух и нещо на този свят, на което трябва да се опрем, да се подсилим".

 

Кметът на Мездра Иван Аспарухов награждава Евгени Кучков
Кметът на Мездра Иван Аспарухов награждава Евгени Кучков Източник: Община Мездра

Кметът Иван Аспарухов поздрави художника с изложбата и му подари от името на община Мездра плакет за принос към просветата и културата в общината и бутилка квалитетно вино от винарна "Типченица".

 

"Радвам се, че Евгени е сред нас, каза Аспарухов. Той е част от нашия град, от нашите виждания за нещо по-различно, по-цветно… Такива хора заслужават уважението ни, заслужават признанието ни.

Нека да му пожелаем здраве! Нека да бъде все такъв, какъвто е - ние си го знаем и ще си го търпим. Искам нашите съграждани да го уважават и да се гордеят с това, което той ни е оставил като творец. Надявам се, че още много неща ще направи за нашия град!".

 

Инж. Иван Аспарухов
Инж. Иван Аспарухов Източник: Община Мездра

"Пожелавам на Евгени още дълги години творчество, сподели журналистът и писател Георги Апостолов. Да съхрани душата си и това, което, всъщност, го държи като личност и като човек. Защото той, с творчеството си, е една неизменна част от това, което е около нас. Понякога обаче хората свикват с присъствието на творчеството и, за съжаление, почват да не забелязват твореца. Но такава е съдбата на художника, на всички хора на изкуството…".

 

Ретроспективната изложба живопис на Евгени Кучков може да бъде разгледана всеки делничен ден до края на месец май във фоайето на втория етаж в сградата на община Мездра.

Още от "Враца"

Ансамбъл "Мездра" се класира за финала на Националния конкурс "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024"

До полуфиналите на конкурса "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024" бяха селектирани 15 танцови ансамбли и състави от София, Бургас, Русе, Шумен, Габрово, Търговище, Пазарджик, Дупница, Елин Пелин, Етрополе, Мездра, Павел баня и Тутракан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени