Именик "спаси" Светия кръст на Богоявление в Мездра

За пръв път в честването на големия християнски празник се включиха ученици от градските училища

Богоявление в Мездра
Богоявление в Мездра Източник: Община Мездра

Със Златоустова Св. Литургия и Велик Богоявленски водосвет, отслужени в православния храм "Св. Георги Победоносец" от енорийския свещеник иконом Данаил Цинцарски, започна честването на големия християнски празник Св. Богоявление (Йордановден) в Мездра. В края на богослужението присъстващите миряни бяха благословени от Негово Високоблагоговейнство и поръсени за здраве със светена вода.

 

Литийно шествие на Йордановден в Мездра
Литийно шествие на Йордановден в Мездра Източник: Община Мездра

По-сетне от храма към стария мост на река Искър тръгна литийно шествие, в което за пръв път се включиха и десетки ученици от градските училища. По традиция, установена през 20-те години на XX век и възродена след дългогодишно прекъсване в края на миналото столетие, край крепостта "Калето" се събраха множество жители на града, за да съпреживеят "спасяването" на Богоявленския кръст.

 

Богоявление (Йордановден) в Мездра
Богоявление (Йордановден) в Мездра Източник: Община Мездра

Тази година във водите на Искъра се хвърлиха четирима смелчаци. Най-съобразителен от тях се оказа 22-годишният Божидар Ватов, който е бивш възпитаник на Детско-юношеската школа на ОФК Локомотив - Мездра и днес има имен ден. На излизане от реката той пожела на всички да са здрави и успешни през новата година - и традицията да продължи.

 

Кметът Иван Аспарухов
Кметът Иван Аспарухов Източник: Община Мездра

Останалите участници в ритуала бяха 19-годишният хандбалист Милен Валентинов, който в момента се състезава за ХК Осъм - Ловеч, неговият бивш съотборник в ХК Локомотив - Мездра Александър Буров, на 22 г., и "ветеранът" Николай Петков, на 53 г.

 

"Спасителят" на кръста беше дарен със 100 лева от Църковното настоятелство при Храм "Св. Георги", както и с икона "Кръщение Господне" и бутилка червено вино от Община Мездра. Останалите смелчаци получиха поощрителни награди. Наградите връчиха отец Данаил и кметът на общината Иван Аспарухов.

Още от "Враца"

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Работата по изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по график

Този път този проект за разлика от Белене се структурира по най-правилния начин – не поръчваме оборудване, без да сме осигурили финансиране, без да имаме договор и без да знаем колко ще струва тази централа, заяви Дилян Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени