Инженерно-геоложки проучвания на свлачищата в община Оряхово

Това съобщиха от пресцентъра на общината

Инженерно-геоложки проучвания на свлачищата в община Оряхово
Инженерно-геоложки проучвания на свлачищата в община Оряхово Източник: Община Оряхово

В началото на месец октомври на територията на Община Оряхово се извършиха инженерно-геоложки проучвания за укрепване на свлачища с №VRC31.54020.12 и VRC31.54020.05 и изграждане на Контролно измервателна система в участъка от десния долинен склон, между ул. "Летнишка" и ул. "Цеко Торбов" в гр. Оряхово и периодично-активно свлачище с идентификатор №VRC31.54020.02, развито върху главния свлачищен отстъп на древното, потенциално свлачище с идентификатор №VRC31.54020.02.01, под платното на ул. " Топ баир", град Оряхово.

 

Основна цел е детайлно изясняване на инженерно-геоложките и хидрогеоложки условия; причините за възникването и развитието на регистрираните свлачищни процеси и възникналите деформации по терена; Определяне на актуалното геодинамично състояние на свлачищата и устойчивостта на склона в различни режими и състояния; извършат дейности чрез изграждане, на контролно-измервателни системи в свлачищните райони за извършване на последващ мониторинг на свлачищните процеси.

 

Инженерно-геоложки проучвания на свлачищата в община Оряхово
Инженерно-геоложки проучвания на свлачищата в община Оряхово Източник: Община Оряхово

Предстои изготвяне на  инженерно-геоложки и хидрогеоложки доклад, включващ геодинамична оценка на регистрираните свлачища и склона в участъка между ул. "Летнишка" и ул. "Цеко Торбов" - определения обхват за проучване.

 

Очаква се за разглежданите свлачища да бъдат изградени контролно-измервателни системи, включващи изпълнение на стационарни реперни мрежи за геодезически измервания на повърхностните деформации и хидрогеоложка наблюдателна мрежа за установяване режима на подземните води и инклинометрични сондажи за проследяване на деформациите в дълбочина на свлачището както и нулево измерване на елементите на КИС и създаване на екзекутивна документация.

Още от "Враца"

Последни новини

Най-четени