Историческа възстановка украси честването на Деня на Независимостта на България в Мездра

Когато един народ пожелае нещо, няма как правителства, монарси и каквито и да били други особи да не се съобразят с него, заяви кметът Иван Аспарухов

Честване на Деня на Независимостта в Мездра
Честване на Деня на Независимостта в Мездра Източник: Община Мездра

С поредица от празнични прояви на 22 септември Мездра отбеляза 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тържеството на градския площад уважиха представители на Общинската администрация и съвет, жители и гости на града.

 

Честването на празника започна с издигане на националния флаг и на знамената на Европейския съюз и на Община Мездра под звуците на "Мила Родино", докато младите гвардейци Александър Йолов и Максим Цанов, пременени в парадни униформи, отдадоха "За почест!"

"Уважаема госпожо Председател на Общинския съвет,

Уважаеми общински съветници,

Скъпи жители и гости на нашия град,

Българската история ни дава уникална възможност да отбелязваме забележителни събития, които си заслужава да бъдат чествани, каза в приветствието си кметът на Мездра Иван Аспарухов.

 

Благодаря Ви, че заедно чествахме Деня на Освобождението - 3 март, чествахме Деня на Съединението - 6 септември, а сега отбелязваме още една величава дата, която ни е дала най-важното - самостоятелна държава, извоювана с огромните усилия на цар, правителство и народ.

 

Много можем да разсъждаваме върху тази независимост, но като исторически факт това е необходимост заради уроците, които ни дава. Когато си участвал в битката за свобода, когато си воювал за своята територия, когато си отвоювал тази територия, когато имаш смелостта да обединиш волята на княза, провъзгласен на този ден за цар, волята на правителството, волята на народа, въпреки противодействието на външните сили - това дело действително е един много важен държавнически акт за България.

 

Такива дати си заслужава да бъдат отбелязвани, най-малкото заради почитта към нашите предци. И заради това, че всяко едно общество трябва да се учи от историята, не за да я повтаря, а за да уважава усилията на хората преди нас.

 

Затова от Манифеста към българския народ, с който на 22 септември 1908 г. в Търново Княз Фердинанд провъзгласява българската независимост, най-важното, с което трябва да се поздравим, е последното изречение в него: "Да живее българският народ!"

 

Честване на Деня на Независимостта в Мездра
Честване на Деня на Независимостта в Мездра Източник: Община Мездра

Когато един народ пожелае нещо, няма как правителства, монарси и каквито и да били други особи да не се съобразят с него. Затова, нека да живее българският народ и каквото народът реши - това трябва да стане. И аз се надявам, че това ще случи много скоро.

Да живее свободна и независима България! Честит празник!" 

 

Тематична програма по случай Деня на Независимостта изнесоха мажоретният състав с ръководител Христина Стоянова и Вокална група "Детски свят" с ръководител Анета Петкова към Център за подкрепа за личностно развитие. Мажоретките изпълниха "Тържествен марш" и марш по музика от народната песен "Притури се планината", а подрастващите вокалистки Гергана Томовска, Лилия и София Костови - патриотичните песни "Де е България?" и "Знамето ни е трицветно".

 

По повод Европейския ден без автомобили - 22 септември, се проведе традиционното състезание за майсторско управление на велосипед за ученици от І до VІІ клас. Спортната проява, която се организира ежегодно от 2002 г. насам, е част от активностите в рамките на Националната инициатива "Нестле за Живей Активно! 2023", към която Община Мездра се присъедини за трети път.

 

При голям интерес от страна на гражданството, любителите на ретро влакове имаха възможност да посрещнат на жп гара Мездра специалния влак от София, теглен от парен локомотив, с четири пътнически и един вагон от правителствения влак "Витоша Експрес". Атрактивното пътуване през живописния Искърски пролом е организирано от БДЖ и Сдружение "Обединени Балкани" по повод Деня на Независимостта и 135-ата годишнина от основаването на Българските държавни железници.

 

По време на едночасовия престой на ретро композицията на мездренската гара множество желаещи, предимно деца и родители, се качиха и разгледаха влака, а членове на Национален съюз "Единение" с председател доц. д-р инж. полк. Георги Маринов пресъздадоха "живи картини" от провъзгласяването на българската независимост преди 115 години в църквата "Св. 40 мъченици" в старопрестолния град. Пламенно слово за значението и съвременните измерения на това величаво историческо събитие произнесе д-р Андрей Маринков, председател на Сдружение "Обединени Балкани".

 

За празника на родолюбивия дух допринесоха също основателят на Проекта "НЕзабравимата България" Искрен Красимиров и неговият баща - журналистът и поет Красимир Стефанов, които се превъплътиха в образите на Георги Бенковски и на Иван Вазов.

 

Честване на Деня на Независимостта в Мездра
Честване на Деня на Независимостта в Мездра Източник: Община Мездра

По този начин бяха отбелязани още две паметни годишнини - 180 г. от рождението на ръководителя на Априлското въстание в IV революционен окръг и 102 г. от смъртта на Патриарха на българската литература. По този повод Стефанов рецитира емблематичното Вазово стихотворение "Моите песни" и своята авторска поетична творба "Бенковски".

 

За финал на сцената се изяви Вокална група за стари градски песни "Мездрея" към НЧ "Просвета 1925" - Мездра с художествен ръководител Цветина Пешевска.

 

Честване на Деня на Независимостта в Мездра
Честване на Деня на Независимостта в Мездра Източник: Община Мездра

 

Още от "Враца"

Последни новини

Най-четени