Късната античност и средновековие оживяха в Археологически комплекс "Калето" в Мездра

През двата фестивални дни беше пресъздадено късноантичното наследство по нашите земи

Седмия фестивал на средновековните традиции, бит и култура в Мездра
Седмия фестивал на средновековните традиции, бит и култура в Мездра Източник: Община Мездра

Късната античност и средновековие оживяха за пореден път край крепостта "Калето" в гр. Мездра. Това стана по време на Седмия фестивал на средновековните традиции, бит и култура "Калето - Мездра", който се проведе на 29-и и 30-и май в Археологически комплекс "Калето". Събитието е от програмата на 47-мите Празници на културата "Мездра-май" и е част от дейностите за устойчивост по Проект "Добре дошли в Средновековието” ("Welcome to the Middle Ages”), ROBG-452, реализиран от Община Мездра и от Община Добрословени, Румъния по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния - България 2014-2020 г. 

 

Седмия фестивал на средновековните традиции, бит и култура в Мездра (5)

Организатори на фестивала бяха Община Мездра, Археологически комплекс "Калето" и Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции "Авитохол". Във форума взеха участие повече от 70 индивидуални реенактори и групи за исторически възстановки от цялата страна, които пресъздадоха живота по нашите земи през късната античност, ранното и късното средновековие. Исторически реконструкции на автентичния бит, занаяти, култура и изкуство, кухня и воински умения на обществата, населявали Дунавска България през периода VII-XIV век направиха своеобразен мост във времето и пренесоха зрителите в една безвъзвратно отминала, но величава и пълна със загадки епоха. За да знаем миналото си, да ценим настоящето и да градим успешно нашето бъдеще. 

 

Седмия фестивал на средновековните традиции, бит и култура в Мездра (4)

Фестивалът бе официално открит от кмета на Мездра Иван Аспарухов, след което Жасмин Първанов - председател на сдружение "Авитохол”, представи участниците във форума. Сред тях бяха 9 реенакторски групи: "Авитохол" - Варна, "Ситалк" - Пловдив, "Антична Тракия" - Ямбол, "Багачин" - Дреновец, Вълкашин" - София, "Жива история" - Шумен, "Филипопол" - Пловдив", Задруга на занаятите от древния свят - Свищов и Национално дружество "Традиция" - РК Велико Търново и РК Плевен. 


От индивидуалните реенактори се изявиха Константин Колев и Любомир Милинов от София, Иван Рендаков, Петя Крушева и Христо Борисов от Пловдив, Ивайло Енев от Русе, Емил Маринов от Шумен, дебютантите Мариан и Мария Маньовски от Мездра и др. Най-малката участничка бе столичанката Лора, само на годинка и четири месеца, заедно със своите родители Тодор и Мариета Тодорови. 

 

Седмия фестивал на средновековните традиции, бит и култура в Мездра

През двата фестивални дни беше пресъздадено късноантичното наследство по нашите земи - облекло, въоръжение, войска и боен строй, ранносредновековно и късносредновековно българско облекло, въоръжение, снаряжение и войскари. Сред останалите атракции бяха приготвяне и дегустация на средновековни ястия и напитки по оригинални рецепти, демонстрация на бойни умения - дуели на средновековни воини и обучение на деца и младежи в стрелба с лък и в бой с хладни оръжия. 

 

Посетителите на комплекса имаха възможност да се запознаят със средновековни занаяти: изработка на защитно въоръжение - шлемове, брони, ризници, ръкавици и др., ковачество, дървообработка, свещолеене, кожарство, керамика, обработка на метали и металопластика - медальони по автентични образци, накити, бижута, украшения и т. н. 

Още от "Враца"

Последни новини

Най-четени