Киноложка изложба на Българско овчарско куче се проведе за пръв път в Мездра

Напълно заслужено с приза "Шампион на изложбата" беше отличен 3-годишният Огнян на Стефан Стамов

Киноложка изложба на Българско овчарско куче се проведе за пръв път в Мездра
Киноложка изложба на Българско овчарско куче се проведе за пръв път в Мездра Източник: Община Мездра

Киноложка изложба на уникалната порода Българско овчарско куче (БОК) се проведе за пръв път в гр. Мездра. Организатор атрактивното събитие беше Международна асоциация "Българско овчарско куче" (МАБОК) с подкрепата на Община Мездра и на спомоществователи.

 

В изложението взеха участие повече от 30 екземпляри БОК от двата пола от различни райони на страната: София, Видин, Монтана, Кюстендил, Костинброд, Ботевград, Белово, Мездра, с. Царичина (община Костинброд), с. Ярлово (община Самоков), с. Дърманци (община Мездра) и др., отглеждани в регистрирани развъдници или в домашни условия.

 

Те се съревноваваха в 8 класа: "Бебе" (Baby) - от 3 до 6 месеца, "Подрастващи" (Puppy) - от 6 до 9 месеца, "Междинен" (Intermedia) - от 14 до 24 месеца, "Открит" (Open) - от 24 месеца до 8 години, "Ветерани" (Veteran) - над 8 години, "Бест Мъжки", "Бест Женски" и "Шампион" (Champion). Техните физически и психически качества, както и представянето им в ринга, оцени съдия Мариана Драгоманова - председател на Съдийската комисия към МАБОК.

 

Изложбата беше открита от кмета на Мездра Иван Аспарухов, който пожела успех на всички участници и изрази увереност, че тя ще се превърне в традиционна. В знак на уважение и признателност за оказаната подкрепа председателят на МАБОК Тихомир Благоев връчи на Аспарухов възпоменателен плакет.

 

Кметът на Мездра Иван Аспарухов
Кметът на Мездра Иван Аспарухов Източник: Община Мездра

Изложението започна с конкурс "Дете и куче", след което бяха определени призьорите в отделните възрастови категории. Победител в клас "Бебе" стана Тервел, селектиран и отглеждан в Развъдник "Средец" - София, в клас "Подрастващи Мъжки" - Перес (Развъдник "Тервел БГ), в клас "Подрастващи Женски" - Дебора (Развъдник "Пастир БГ"), в клас "Междинен Мъжки" - Горан (Ботевград), в клас "Междинен Женски" - Огнена (Развъдник "Средец"), в клас "Открит Мъжки" - Огнян (Развъдник "Руен"), в клас "Открит Женски" - Нана (Развъдник "Тервел БГ"), в клас "Ветерани Мъжки" - Шишман (Развъдник "Запрян"), а в клас "Ветерани Женски" - Хера (Развъдник "Авиюп").

 

В клас "Бест Мъжки" първо място зае Огнян, собственост на Стефан Стамов и отглеждан в с. Царичина, а в клас "Бест Женски" - Хера (Развъдник "Авиюп"), отглеждана от Иван Иванов от Ботевград, който беше придружаван от своите внучки Никол и Ивана.

 

Напълно заслужено с приза
Напълно заслужено с приза "Шампион на изложбата" беше отличен 3-годишният Огнян на Стефан Стамов Източник: Община Мездра

Напълно заслужено с приза "Шампион на изложбата" беше отличен 3-годишният Огнян на Стефан Стамов.

Всички призьори получиха медали и грамоти, осигурени от Община Мездра, както и храни за кучета от "Happy Dog". Наградите връчиха заместник-кметът Нели Минева, Седефка Петкова - гл. експерт "Култура, спорт и туризъм", председателят на МАБОК Тихомир Благоев и съдията в ринга Мариана Драгоманова.

 

Специален поздрав към участниците в изложбата отправи Детски танцов състав към НЧ "Просвета 1925" - Мездра.

Още от "Враца"

Стартира нова система за таксуване и информационни услуги на градския транспорт във Враца

Основната цел на системата е както удобство за пътниците, така и мониторинг в реално време от страна на администрацията и подобряване на предоставяните услуги от транспортното дружество на Враца

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени