Кметът на Мездра Иван Аспарухов в Деня на Съединението: "Днес е ден за размисъл - какво значи, че сме обединени като територия, когато сме разединени в душите си?"

В слънчевото утро на 6 септември градският площад беше огласен от патриотични песни

Честване на Съединението в Мездра
Честване на Съединението в Мездра Източник: Община Мездра

Гражданството на Мездра отбеляза подобаващо 138-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Тържеството уважиха представители на Общинската администрация и съвет, жители и гости на гр. Мездра.

 

В слънчевото утро на 6 септември градският площад беше огласен от патриотични песни, а младите "гвардейци" Пламен Петков и Радостин Николовски застанаха на почетен караул пред пилоните със знамената. По традиция честването на Деня на Съединението започна с издигане на националния флаг и на знамената на Европейския съюз и на Община Мездра.

 

Денят на Съединението започна с издигане на националния флаг и на знамената на ЕС и на Община Мездра
Денят на Съединението започна с издигане на националния флаг и на знамената на ЕС и на Община Мездра Източник: Община Мездра

"Уважаеми жители и гости на нашия град,

Днес честваме един от най-важните празници за България - Денят на Съединението, каза в словото си кметът на Мездра Иван Аспарухов. Този ден е ден на признание, най-вече заради това, че на основата на хилядите дадени човешки животи, когато една нация има кауза, тя ще я постигне.

Днес е ден на признание и за това, че не всички битки се печелят на бойното поле - днес е ден на признание и за нашата дипломация. Защото има времена, когато чрез дипломация могат да се постигнат много повече неща, отколкото с меч и щит.

Днес е ден на признание за това, че на този ден Майка България прибра две от своите деца и не спира да се бори за останалата извън нейните предели тяхна сестра - Македония. И това трябва да се знае.

Но днес е ден не само за признание и уважение, днес е ден за размисъл. Защото какво значи, че сега сме съединени, когато не сме обединени, когато не работим в една посока? Когато не се грижим всички за това как да живеят по-добре хората на съединена България.

Нека да помислим върху това и да се вслушаме в заветите на своите деди, които ни завещаха тази земя и ни завещаха най-вече да работим заедно за нея. Колко от последните ни действия са в тази посока? Какво от това, че сме свободни, че сме обединени като територия, когато сме разединени в душите си?

 

Кметът на Мездра Иван Аспарухов
Кметът на Мездра Иван Аспарухов Източник: Община Мездра

Разединени сме в действията си, разединени сме в намеренията си… Вместо да се събираме и да обединим българина в една посока, а това е посоката да отгледа децата си, да ги образова, да ги възпита и да създаде едни добри и качествени граждани на България. Както е било при много по-бедни условия.

Скъпи приятели,

Този ден е показателен за всички. Изказвам своето уважение към Вас, които сте на площада, защото зная, че Вие носите България в сърцето си. Защото зная, че уважавате всеки български празник. Този ден обаче е показателен най-вече за онези, които не присъстват тук. Нека да помислят, когато утре застанат пред Вас, за да искат Вашето доверие, да искат Вашия вот, нека да помислят с каква кауза застават пред Вас и дали са на нивото на Вашия патриотизъм, който засвидетелствате на всеки празник на този площад.

Уважаеми съграждани,

Този празник заслужава да бъде честван. Не заради сегашното положение, а заради бъдещето на България. Затова, пожелавайки Ви здраве и благоденствие, искам да си пожелаем всички заедно една обединена и просперираща България в рамките на една грижеща се за своите деца Европа! Да живее България!"

 

Художествена програма по случай Деня на Съединението изнесоха вокални изпълнители от Център за подкрепа за личностно развитие и Средношколският танцов състав към НЧ "Просвета 1925". Възпитаниците на музикалния педагог Анета Петкова Александра Христова, Гергана Томовска, Елена Митова и Йоана Лиловска изпълниха песните "Децата на България”, "Заветът на Аспарух” и "Моя страна, моя България”, а подрастващите танцьори на хореографа Мирослав Аспарухов представиха северняшките народни танци "Гергьовден" и "По гроздобер".   

 

Честване на Съединението в Мездра
Честване на Съединението в Мездра Източник: Община Мездра

  

 

 

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени