Кметът на Мездра на празника на града - Гергьовден: Нека Св. Георги да ни закриля, да спре тази война и да направи така, че повече да не се пролива християнска кръв!

Тържеството уважиха и председателят на Общинския съвет Яна Нинова, общински съветници, представители на Общинската администрация, жители и гости на града

Празник на община Мездра 6 май
Празник на община Мездра 6 май Източник: Община Мездра

За 31-ви път в съвременната ни история на 6 май Мездра отбеляза празника на града - Гергьовден. 6 май е обявен за Ден на Мездра с Решение №7/ 17.03.1992 г. на Общинския съвет, съобразно традицията до 1944 г.

 

Честването на празника започна с литургия в енорийския храм "Св. Георги Победоносец", отслужена от отец Данаил Цинцарски.

 

По-сетне на градския площад "България" се състоя ритуал за издигане на знамената на Република България, на община Мездра и на Европейския съюз, по време на който на почетна стража пред пилоните застанаха млади гвардейци. Тържеството уважиха кметът Иван Аспарухов, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, общински съветници, представители на Общинската администрация, жители и гости на града.

 

Кметът на община Мездра инж. Иван Аспарухов
Кметът на община Мездра инж. Иван Аспарухов Източник: Община Мездра

"Днес е празникът на Божия воин Св. Георги, който е патрон на нашата църква и покровител на нашия град, каза в словото си кметът Иван Аспарухов. По силата на закона, на вашата воля - като кмет на общината и на гр. Мездра - искам да поздравя с празника на града жителите на нашия град от името на жителите на всички 27 съставни села на общината. Да поздравя всички именици, които носят това прекрасно име. Искам да благодарим на нашия закрилник - Св. Георги, че ни преведе през най-тежките дни на пандемията. Да благодарим за това, че бди над нашия град. Да благодарим за това, че продължава да ни предпазва от омразата и от зли дела. Нека заедно да го помолим да продължи да ни закриля. Нека да го помолим да даде здраве, сили и взаимопомощ на всички вас, на вашите семейства. Нека да ни дари с благоденствие, нека нашият град и община да продължат да просперират. И нека да защити нашата Родина. Нека да направи всичко възможно да спре тази война. Нека да направи така, че повече да не се пролива християнска кръв. Бъдете живи и здрави! Господ да ви пази - да живее България!".

 

Празник на Мездра-Гергьовден
Празник на Мездра-Гергьовден Източник: Община Мездра

Тематична художествена програма по случай големия християнски празник Гергьовден изнесоха Вокална група "Детски свят", мажоретният състав и Групата за художествено слово при Център за подкрепа за личностно развитие и Детският танцов състав "Мездренче" при НЧ "Просвета 1925". Тържеството завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните от община Мездра.

 

Празник на община Мездра - 6 май
Празник на община Мездра - 6 май Източник: Община Мездра

Тази вечер от 19:30 часа на пл. "България” празничен концерт по случай Деня на Мездра ще изнесе оркестър "Шевица", а от 21:00 часа - популярната поп певица Деси Добрева, "Лудо младо Бенд” и Танцова формация "Гераци”.

 

По време на първата концертна проява официално ще бъдат открити 48-те Празници на културата "Мездра-май" и ще бъде връчено отличието "Почетен гражданин на община Мездра” на народния инструменталист о. з. полк. инж. Георги Димитров и на Валентин Вълчев - дългогодишен културен и читалищен деец, за техните изключителни заслуги и особен принос в духовния живот на общината.

Още от "Враца"

Ансамбъл "Мездра" се класира за финала на Националния конкурс "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024"

До полуфиналите на конкурса "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024" бяха селектирани 15 танцови ансамбли и състави от София, Бургас, Русе, Шумен, Габрово, Търговище, Пазарджик, Дупница, Елин Пелин, Етрополе, Мездра, Павел баня и Тутракан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени