Кметът на община Мездра прие представители на групите участници в Първия международен фолклорен фестивал "Фолклорната магия на Мездра"

Във фестивала участват 12-те фолклорни състави от 11 държави от Европа, Азия, Северна и Южна Америка

Кметът на Мездра Иван Аспарухов
Кметът на Мездра Иван Аспарухов Източник: Община Мездра

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов прие представители на групите участници в Първия международен фолклорен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" (First International Folklore Festival "The Folklore Magic of Mezdra").

 

Официалната среща се състоя в Ритуалната зала на Община Мездра. На нея присъстваха също арт директорът на фестивала Мирослав Аспарухов - художествен ръководител и хореограф на Ансамбъл "Мездра", и Валентин Вълчев, председател на НЧ "Просвета 1925" - гр. Мездра, които са организатори на събитието. 

 

Участници във фестивала в Мездра
Участници във фестивала в Мездра Източник: Община Мездра

В началото Мирослав Аспарухов представи 12-те фолклорни състави от 11 държави от Европа, Азия, Северна и Южна Америка, които участват в първото издание на фестивала: 
• Художествен ансамбъл "Скендърбеу" от Корча, Албания; 
• Фоклорен балет "Тзонтемок" към Национален учителски институт "Бенемерита" от Мексико сити, Мексико; 
• Група за народни танци на Асоциация "FIFCA" от Бенфика-ду-Рибатежу, Португалия; 
• Студентски фолклорен ансамбъл "Мугурелул" към Университета Бабеш-Боляй от Клуж-Напока, Румъния; 
• Културно-артистично сдружение "Шумадия" от с. Влашка, община Младеновац, Сърбия; 
• Асоциация за опазване на традиционната култура "Шумадия" от Баточина, Шумадийски окръг, Сърбия; 
• Тайландска танцова група при Университет Валая Алонгкорн Раджабхад под кралски патронаж от провинция Патум Тани, Тайланд; 
• Филипинска танцова компания "Парангал" от Сан Франциско, Калифорния, САЩ, 
• Фолклорен танцов театър "Ескада" към Творческо сдружение "Левеня" от Лвов, Украйна; 
• Фолклорен танцов ансамбъл "Барток" към Унгарската секция на Международната асоциация за народно изкуство - I.O.V. от Будапеща, Унгария; 
• Фолклорен балет "Абориген" от Канело̀нес, Уругвай, 
• Ансамбъл "Мездра" от гр. Мездра, България. 

 

Участници във фестивала в Мездра
Участници във фестивала в Мездра Източник: Община Мездра

"Благодаря на Община Мездра за оказаното съдействие и най-вече за желанието да направим този международен форум, заяви Мирослав Аспарухов. Благодаря на Настоятелството на НЧ "Просвета 1925" за това, че подкрепи Ансамбъл "Мездра" и решихме заедно да организираме този фолклорен фестивал. 
Радвам се, че въпреки трудната ситуация в целия свят, свързана с пандемията от Covid-19, успяхме да направим един присъствен фестивал. Надявам се той да се превърне в една културна традиция от международен мащаб, чрез която всички жители на нашата община да имат възможност да се запознаят с културата на различни страни и народи, естествено, върху основата на магията на фолклор".

 

Участници във фестивала в Мездра
Участници във фестивала в Мездра Източник: Община Мездра


"Позволете ми да ви приветствам с "Добре дошли!" в България, в нашия град и в нашата община, каза кметът на Мездра Иван Аспарухов. Кой друг, ако не вие, които показвате фолклора на регионите, от които идвате, може да бъде по-добър посланик по света на вашите страни? Вие сте тези, които представяте сърцето на вашите страни и правите свeта по-пъстър и по-добър. Благодаря на организаторите, които събраха смелост да направят този фестивал. Благодаря на всички вас, че уважихте нашите усилия. Пожелавам ви приятно изкарване у нас. И както вие ще останете в нашите сърца, така да отнесете във вашите страни, частица от душевността на България. Да останем приятели завинаги, да бъдем добри, благодарение на това, което ни обединява, а именно - фолклора!".  

 

Участници във фестивала в Мездра
Участници във фестивала в Мездра Източник: Община Мездра

За финал домакините и гостите си размениха подаръци и се снимаха за спомен. Тази вечер от 20:00 часа участниците във фестивала ще изнесат концерт в НЧ "Факел-1926" - с. Зверино, а от 22:30 часа в Oasis Resort Zverino ще има международно фолклорно DJ парти, по време на което групите ще представят танци, характерни за техните страни и региони. 


Програмата на третия фестивален ден - 20 юли, вторник, предвижда два концерта: от 10:00 часа в двора на Дом за стари хора - гр. Мездра за потребителите на дома и на Комплекс социални услуги за деца и лица с увреждания, и от 20:00 часа на открито за жителите и гостите на село Дърманци. 


Кулминацията на фестивала ще бъде на 21 юли, сряда, когато от 19:30 часа участниците ще направят дефиле в центъра на Мездра, а от 20:00 часа ще изнесат заключителен концерт на площад "България". 

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени