Кораб-реплика на римска лусория акостира на дунавския бряг при Оряхово

Лусорията е дълга 18 метра, а цялостната и украса е пресъздадена на базата на открити артефакти и останки

Кораб-реплика на римска лусория акостира на дунавския бряг при Оряхово
Кораб-реплика на римска лусория акостира на дунавския бряг при Оряхово Източник: Община Оряхово
На 5 октомври в Оряхово акостира римският кораб-реплика, изработен по проект "Живият дунавски лимес". Лусорията е с международен екипаж от гребци, които се сменят на всеки две седмици.
 
Тя започва своето пътешествие по Дунав на 16 юли от Инголщат (Германия) и представлява реплика от IV в., изградена през последните 2 години от екип професионалисти и доброволци по метод, максимално близък до този, който са използвали римляните някога. Материалите са дъб и смърч.
 
Лусорията е дълга 18 метра, а цялостната и украса е пресъздадена на базата на открити артефакти и останки. Плаването продължава 3 месеца и половина и ще завърши в съседна Румъния. Корабът е реплика на римски съд, намерен в германско езеро.
 
Демонстрация на стрелба с лък
Демонстрация на стрелба с лък Източник: Община Оряхово
Гребците бяха посрещнати по традиция с пита и мед от момичета, облечени в средновековни рокли - Симона Митева и Симона Величкова от кръжок "Млад археолог". Галина Пацева – фондохранител и уредник на къща-музей "Дико Илиев" в Оряхово представи на присъстващите кратка историческа ретроспекция на фона на демонстрация на стрелба с лък от екип в антично и рицарско облекло.
 
Стрелбата с лък се предлага от Исторически музей-Оряхово, по проект "Ехо от вековете" с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България". Гост беше и г-жа Маргарита Борисова от Център за интерпретиране на културното наследство-София, партньор по проекта и преводач на групата. Гребците имаха възможност да стрелят с лък. 

Още от "Враца"

Ансамбъл "Мездра" се класира за финала на Националния конкурс "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024"

До полуфиналите на конкурса "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024" бяха селектирани 15 танцови ансамбли и състави от София, Бургас, Русе, Шумен, Габрово, Търговище, Пазарджик, Дупница, Елин Пелин, Етрополе, Мездра, Павел баня и Тутракан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени