Лекоатлетката Милица Мирчева стана за четвърти път Спортист №1 на община Мездра (СНИМКИ)

"Треньор на годината" за 14-а поредна година е нейният наставник Йоло Николов, а "Отбор на годината" -  детският тим на ОФК "Локомотив" - момчета, родени през 2010 г.

Лекоатлетката Милица Мирчева стана за четвърти път Спортист №1 на община Мездра
Лекоатлетката Милица Мирчева стана за четвърти път Спортист №1 на община Мездра Източник: Община Мездра

 

Най-добрата българска лекоатлетка в бяганията на дълги разстояния Милица Мирчева (СКЛА "Атлет") беше определена за Спортист №1 на община Мездра за 2023 г. Родената в Добрич национална състезателка, чийто личен треньор е Йоло Николов, оглави класацията с максималния възможен брой точки в допитването - 100. Наградата връчи кметът на община Мездра Иван Аспарухов, съобщават от общинския пресцентър.

 

Кметът на Мездра Иван Аспарухов връчва наградата на Милица Мирчева
Кметът на Мездра Иван Аспарухов връчва наградата на Милица Мирчева Източник: Община Мездра

През миналата година Милица представи достойно България на две световни първенства по лека атлетика - тези за мъже и жени в Будапеща и по шосейни бягания в Рига, както и на две европейски първенства - по крос кънтри в Брюксел и на отборния шампионат - Втора лига в Хо̀жув; участва в най-стария маратон в света - Бостънския; спечели полумараона в Ческе Будейовице и финишира втора на полумаратоните в Неапол и в Карлови Вари; подобри националния рекорд на 5 км на шосе и спечели четири златни медала на Националните шампионати в зала и на открито. Напълно заслужено в края на годината тя беше определена за Атлет №2 на България при жените за 2023 г. в традиционната анкета "Атлет на България".

 

Мирчева е избрана за Спортист №1 на община Мездра за четвърти път, след 2019-а, 2020-а и 2022 г.

Втори и трети в анкетата се наредиха нейните съотборници от СКЛА "Атлет" Иво Балабанов със 76 т., шести при мъжете в анкетата "Атлет на България" за 2023 г., и неговият по-малък брат Мартин Балабанов с 59 т., 13-и при мъжете в анкетата "Атлет на България" за м. г.

 

Церемонията
Церемонията "Спортист на годината" в Мездра Източник: Община Мездра

Десетката на най-добрите спортисти на община Мездра за 2023 г. допълниха гимнастичката Биляна Петрова (ЖКХГ "Анелия") с 56 т., лекоатлетът Мирослав Спасов (СКЛА "Атлет") с 35 т., възпитаникът на ДЮШ на ОФК "Локомотив" Мартин Йорданов с 34 т., хандбалистът Цветелин Иванов (ХК "Локомотив") с 32 т., гимнастичката Кристияна Янева (ЖКХГ "Анелия") с 26 г., голмайсторът на мъжкия отбор на ОФК "Локомотив" Васил Калоянов с 25 т. и възпитаникът на ДЮШ на ОФК "Локомотив" Цветомир Караиванов с 24 т.

 

Церемонията
Церемонията "Спортист на годината" в Мездра Източник: Община Мездра

Останалите спортисти, номинирани в анкетата, получиха грамоти за постигнати спортни резултати през изминалата година: Александър Василев (СКЛА "Атлет"), Александър Манев (ХК "Локомотив"), инж. Александър Парушев (ШК "Локомотив"), Александър Сайков (ФК "Скала-2015-Оселна" - с. Зверино, Ивелина Маджарова (СКЛА "Атлет"), Ивайло Недев (ХК "Локомотив"), Йоан Цанев (ОФК "Локомотив"), Кристиян Димитров (ОФК "Локомотив"), Любомир Ценков (ШК "Локомотив"), Николай Кауфман (СКЛА "Атлет"), Петьо Каменов (ФК "Скала-2015-Оселна" - с. Зверино), Пламен Пламенов (ХК "Локомотив"), Таня Димитрова (СКЛА "Атлет") и Тошко Кирков (ШК "Локомотив").

 

"Треньор на годината" за 14-а поредна година стана Йоло Николов. Под негово ръководство през 2023 г. състезателите на СКЛА "Атлет" Милица Мирчева, Иво Балабанов, Мартин Балабанов, Мирослав Спасов, Таня Димитрова, Ивелина Маджарова, Николай Кауфман и Александър Василев представиха подобаващо нашата страна на Световното първенство за мъже и жени на открито, на Световното първенство по шосейни бягания, на Европейския отборен шампионат - Втора лига, на Европейското първенство по крос кънтри и на Европейския шампионат за ветерани, на Балканиадите за мъже и жени на открито, маратон, полумаратон, крос кънтри, планинско бягане и за ветерани, на международни турнири, маратони и шосейни пробези, подобриха два национални рекорда и спечелиха общо 18 медала - 7 златни, 8 сребърни и 3 бронзови, на Националните шампионати за мъже и жени в зала и на открито, маратон, полумаратон, крос кънтри и планинско бягане, както и 6 медала - 3 златни, 2 сребърни и 1 бронзов, на Европейското първенство за ветерани и на Балканиадите по планинско бягане и за ветерани.

 

Церемонията
Церемонията "Спортист на годината" в Мездра Източник: Община Мездра

Грамоти за високи постижения в треньорската професия получиха и останалите треньори, които бяха номинирани от своите клубове за "Треньор на годината 2023": Владимир Найденов (ОФК "Локомотив"), Емил Николов (ХК "Локомотив"), Стоян Стоянов (ОФК "Локомотив"), Тошко Кирков (ШК "Локомотив"), Цветан Николов (ФК "Скала-2015-Оселна" - с. Зверино) и Цветелина Цинцарска (ЖКХГ "Анелия").

 

Церемонията
Церемонията "Спортист на годината" в Мездра Източник: Община Мездра

За "Отбор на годината" беше определен детският отбор на ОФК "Локомотив" - момчета, родени през 2010 г. Наградата получиха капитанът на отбора Марчело Атанасов и треньорът на Набор 2010-а Стоян Стоянов.

Останалите клубни формации, номинирани в тази категория, си тръгнаха с грамоти за високи спортни постижения през изминалата година: ансамбълът жени на ЖКХГ "Анелия" с треньорки Цветелина Цинцарска и Лили Николова, отборът по кореспондентен шах - мъже на ШК "Локомотив" с капитан на тима Тошко Кирков, детският отбор на ОФК "Локомотив" - момчета, родени през 2014 г. с треньор Владимир Найденов и отборът на ХК "Локомотив" - момчетата до 11 г. с треньор Емил Николов.

 

Кметът на Мездра инж. Иван Аспарухов
Кметът на Мездра инж. Иван Аспарухов Източник: Община Мездра

На церемонията, която се състоя в Хотелски комплекс "Ариел", бяха връчени и три специални награди. Плакет за цялостен принос в развитието на футбола в община Мездра и по повод неговата 80-годишнина получи Иван Трайков - дългогодишен състезател, треньор и спортен ръководител във ФК "Локомотив" през 60-те, 70-те и 80-те години на XX век, плакет за цялостен принос в развитието на художествената и на спортната гимнастика в общината получи Лили Николова - дългогодишен треньор и спортен ръководител в ЖКХГ "Анелия", която през т. г. навършва кръгла годишнина, плакет за цялостен принос в развитието на хандбала в община Мездра получи инж. Любомир Драганов - дългогодишен състезател и спортен ръководител в ХК "Локомотив", който през 2023 г. навърши 70 години.

 

Освен представители на Община Мездра и на Общинския съвет, сред гостите на събитието бяха доайенът на леката атлетика в общината Георги Митев, председателят на Областния съвет на БФС - Враца Милен Бельов и Мария Георгиева - експерт за Северозападна България към Министерство на младежта и спорта.

За празничното настроение на присъстващите се погрижиха Мажоретен състав и Вокална група "Детски свят" към Център за подкрепа за личностно развитие с художествени ръководители Христина Стоянова и Анета Петкова и Фолклорен танцов ансамбъл "Мездра" - джуниър с художествен ръководител Мирослав Аспарухов. Водещ на церемонията беше Рени Дакова, експерт в Община Мездра.

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени