Мария Цолова подреди в община Мездра самостоятелна изложба на художествена фотография

Експозицията включва 14 цветни и черно-бели снимки

Художествена фотография на Мария Цолова
Художествена фотография на Мария Цолова Източник: Община Мездра

В навечерието на Великденските празници в община Мездра беше открита самостоятелна изложба "Мигове красота" - художествена фотография на Мария Цолова. Организатор на вернисажа бе Градската художествена галерия.

 

Експозицията включва 14 цветни и черно-бели снимки на авторката, която работи като инкасатор в енергийната компания "ЧЕЗ Електро България". Сред тях преобладават природни пейзажи и фотоси на изоставени стари къщи, които обективът на Мария е уловил в различни селища от Искърския край - Лютиброд, Оселна, Царевец, Струпец, махала Бовска Габровница и други. Изложбата допълват въздействащи кадри, запечатили уникалния мигове от микросвета на растенията и насекомите.

 

Изложба художествена фотография
Изложба художествена фотография Източник: Община Мездра

"Названието на експозицията - "Мигове красота", е много сполучливо избран наслов за тази фотографска колекция, каза при откриването на изложбата Светла Дамяновска, гл. експерт "Културно наследство и религиозни дейности" в община Мездра. Всяка снимка е като проблясването на светулка - трае един миг, но разпръсква мрака и стопля сърцето. Мигът отминава, красотата помръква, но отново засиява със следващия изгрев, с превъртането на колелото на живота".

 

"Повечето от тези снимки съм направила, докато съм била на работа, сподели Мария Цолова. Защото моята работа е такава - да обикалям по селата. Една част от тях пресъздават реалността, каквато е в момента в по-малките населени места: те са обезлюдени, къщите се рушат… За съжаление, такава е съвременната действителност в доста села у нас".

 

Заместник-кметът Нели Минева поздрави талантливата фотографка и й подари букет цветя
Заместник-кметът Нели Минева поздрави талантливата фотографка и й подари букет цветя Източник: Община Мездра

От името на община Мездра заместник-кметът Нели Минева поздрави талантливата фотографка и й подари букет цветя.

 

Това е единадесетата самостоятелна изложба на Мария Цолова, която се занимава с любителска фотография още от ученическите си години. Предходните й експозиции са "Художествена фотография" (2007), "Пейзажи" (2008), "Авторска фотоизложба" (2009), "Зима в обектива" и "Децата на Мездра" (2010), "Сезони" и "Есен" (2011), "Четирите годишни времена" (2016), "Фото-графики" (2017) и "Нашата България - красива и забравена" (2018).

 

Ценителите на художествената фотография могат да разгледат изложбата във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра до 21 април.

 

 

Още от "Враца"

Работата по изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по график

Този път този проект за разлика от Белене се структурира по най-правилния начин – не поръчваме оборудване, без да сме осигурили финансиране, без да имаме договор и без да знаем колко ще струва тази централа, заяви Дилян Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени