Мездра чества 145-ата годишнина от Освобождението на България

Под звуците на "Мила Родино" кметът на общината и мажоретки издигнаха националния трибагреник, знамето на общината и флага на Европейския съюз

Мездра чества 145-ата годишнина от Освобождението на България
Мездра чества 145-ата годишнина от Освобождението на България Източник: Община Мездра

145-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго събра за пореден път на площад "България" множество жители и гости на Мездра. Организатор на честването отново беше Община Мездра, а сред присъстващите бяха и лекоатлети от цялата страна - участници в XXI Републикански шосеен пробег "3 март".

 

В празничното утро, под вещото командване на "фелдфебел" Евгени Кучков, на почетна стража пред пилоните със знамената застанаха младите "гвардейци" Пламен Петков, Мария Цекова и Радостин Николовски, пременени в опълченски униформи, и невръстният "хайдутин" Данимир Георгиев, които изпълниха командата "За почест!".

 

Издигане на знамето на Република България и на ЕС
Издигане на знамето на Република България и на ЕС Източник: Община Мездра

Под звуците на "Мила Родино" кметът на общината и мажоретки издигнаха националния трибагреник, знамето на общината и флага на Европейския съюз.

 

"Уважаеми жители и гости на нашия град, скъпи деца,

Честит Национален празник! Честит празник на свободна България!

Да, ние, хората, можем да преиначим историята, но не можем да заличим такива героични събития като Освобождението, които трябва да продължим да честваме. Да продължаваме да почитаме паметта на всички, които са дали живота си за нашата свобода - тези над 200 хиляди руски, украински, румънски, финландски и полски воини. Да отдадем почит на нашите храбри опълченци, които с помощта на два украински полка обръщат хода на войната. За да извоюваме тази така жадувана свобода.

Трябва да ги честваме и заради това - защото, когато един народ спечели свободата си, трябва да знае какво да прави с нея. Защото 3 март 1878 г. отприщва други величави събития - Съединението, Независимостта… За да бъде завършен целият цикъл и България да стане свободна, независима и единна.

Все по-често на такива празници си задаваме въпроса: Когато честваме Съединението, защо се чувстваме разединени? Когато честваме Независимостта усещаме, че сме все повече зависими… Може би заради това трябва да отбелязваме тези дати.

И не само заради нас, а заради нашите деца. За да предадат на техните деца, че е имало такива събития, че е имало такива войни. Няма добра война. Няма война, която да е спечелена. Защото всяка победа се постига с цената на много жертви.

Затова, скъпи съграждани и гости на Мездра, уважаеми деца, като ви честитя още един път Националния празник, искам да си пожелаем не само Бог, но и всички ние да пазим Майка България! Честит празник!". Това каза в речта си кметът на община Мездра инж. Иван Аспарухов.

 

Кметът на Мездра инж. Иван Аспарухов
Кметът на Мездра инж. Иван Аспарухов Източник: Община Мездра

Тематична програма изнесоха възпитаници на Център за подкрепа за личностно развитие - Вокална група "Детски свят”, която изпълни песните "За моята България", "Хубава си, моя горо" и "Вятър ечи, Балкан стене", Група за художествено слово и Група "Приказен свят", които изнесоха рецитал от патриотични стихове и мажоретните състави, които представиха "Тържествен марш".

 

Мажоретки в Мездра
Мажоретки в Мездра Източник: Община Мездра

По традиция тържеството завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника на загиналите от община Мездра във войните за национално освобождение и обединение.

Още от "Враца"

Момчетата V-VII клас на ОУ "Христо Ботев" и на СУ "Иван Вазов" (Мездра) станаха зонални първенци в Ученическите спортни

Така те ще играят за определяне на участниците от Северозападна България във финалните състезания в тази възраст в двата вида спорт от игрите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени