Мездра почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски (СНИМКИ)

Поетичен рецитал в памет на Апостола изнесе Група за художествено слово

Почит към делото на Васил Левски
Почит към делото на Васил Левски Източник: Община Мездра

С поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски на 18 февруари гражданството на Мездра отдаде почит към паметта и делото на Апостола на свободата. Възпоменателната проява, организирана от Община Мездра, беше посветена на 149-ата годишнина от гибелта на националния герой. Пременени в гвардейски униформи, на почетна стража пред паметника на Левски, въздигнат през лятото на 2015 г., застанаха деветокласниците в Средно училище "Иван Вазов" Мария Цекова, Радостин Николовски и Пламен Петков, командвани от родолюбеца Евгени Кучков.

 

Мездра почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски
Мездра почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски Източник: Община Мездра

"Преди 149 години, в мразовития февруари на 1873 г., Васил Левски загуби живота си с мечтата за "Свята и чиста република", за достойно бъдеще на своя народ, загина в името на най-святата кауза - Освобождението на нашата Родина, каза в приветствието си Светла Дамяновска, главен експерт "Културно наследство и религиозни дейности" в Община Мездра. На днешния ден ние, гражданите на Мездра, се събираме пред паметника на Левски, за да си припомним неговата трагичната съдба, да изразим своята почит и да се преклоним пред светлия му образ".

 

Светла Дамяновска
Светла Дамяновска Източник: Община Мездра

Поетичен рецитал в памет на Апостола изнесоха Група за художествено слово с ръководител Лилия Христова и Група "Приказен свят" с ръководител Валентина Цекова към Център за подкрепа за личностно развитие, а Вокална група "Детски свят" с художествен ръководител Анета Петкова изпълни "Песен за Апостола" и "Българийо, обичам те".

 

Поетичен рецитал
Поетичен рецитал Източник: Община Мездра

С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта на безсмъртния идеолог и организатор на българското националноосвободително движение.

 

Кметът на Мездра инж. Иван Аспарухов
Кметът на Мездра инж. Иван Аспарухов Източник: Община Мездра

Венци и цветя на признателност бяха поднесени от името на Община Мездра и на Общинският съвет, ПГ "Алеко Константинов" и ПГ по МСС, Детска градина "Мир", ВМРО - Мездра и други. Цветя пред бюста на Апостола положиха много граждани, деца и ученици, сред които беше и Пенка Георгиева, почетен гражданин на общината и един от основните спомоществователи за изграждането на паметника. С факелно шествие под наслов "Нужен си ни и днес, Апостоле" тази вечер от 18:00 часа паметта на Васил Левски ще почете и Иновативно основно училище "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Мездра.

 

Мездра почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски
Мездра почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски Източник: Община Мездра

 

Още от "Враца"

Момчетата V-VII клас на ОУ "Христо Ботев" и на СУ "Иван Вазов" (Мездра) станаха зонални първенци в Ученическите спортни

Така те ще играят за определяне на участниците от Северозападна България във финалните състезания в тази възраст в двата вида спорт от игрите

Прочетете повече прочетете повече

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени