Мездра почетете 185-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

Организатори на възпоменателната проява бяха община Мездра и Народно читалище "Просвета 1925"

Почит към паметта на Апостола
Почит към паметта на Апостола Източник: Община Мездра

"И ние сме хора и искаме да живеем човешки: да бъдем напълно свободни в земята си, там гдето живее българинът - в България, Тракия [и] Македония. От каквато и народност да живеят в този наш рай, [те] ще бъдат равноправни с българина във всичко. Ще имаме едно знаме, на което ще пише: "Свята и чиста република"", Васил Левски, 1870 г.

 

С поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски (1837-1873) на 18 юли гр. Мездра отбеляза 185-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата. Организатори на възпоменателната проява бяха община Мездра и Народно читалище "Просвета 1925".

 

Почит към паметта на Апостола
Почит към паметта на Апостола Източник: Община Мездра

Сред дошлите да почетат паметта и святото дело на безсмъртния идеолог и организатор на българското националноосвободително движение бяха кметът на общината Иван Аспарухов, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, изпълнителният директор на НАПОС-РБ инж. Делян Дамяновски, родолюбиви граждани от различни поколения, ученици от градските училища - участници в образователната инициатива на мездренското читалище "Забавно лято в библиотеката".

 

По повод годишнината от рождението на националния герой тематична програма изнесоха Стоян Димитров и Кристиян Панов от групата за Експериментален театър при читалището и рецитатори от Клуб "Умението да говорим пред публика" при СУ "Иван Вазов". Те изпълниха стихотворенията "Родина" на Цанко Церковски и "Потомците на Левски" на Цветан Ангелов и есето на Лъчезар Еленков "Талантът на Дякона".

 

Със своя непреклонен стремеж към свобода Васил Левски остави изключителна следа в български дух, каза в словото си кметът на Мездра Иван Аспарухов.

 

Кметът на Мездра инж. Иван Аспарухов (вдясно)
Кметът на Мездра инж. Иван Аспарухов (вдясно) Източник: Община Мездра

"Ние винаги ще си задаваме въпроса: Като спечелихме свободата си - какво да правим с нея? Въпрос, който е стоял и пред Апостола. Той ни е дал и отговор на този въпрос. Че трябва да бъдем единни, без разлика на етнос и цвят на кожата, че трябва да работим заедно за благото на България. Нека да помним този завет и да си дадем дума, че това, което той ни завеща, най-после ще се случи. Дано ние да го доживеем - ако ли не, то аз съм убеден, че нашите деца ще го постигнат. Честит празник!", подчерта той.

 

С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта на Апостола. Венци и цветя на признателност бяха поднесени от името на Община Мездра и на Общинския съвет, ПГ по МСС, ВМРО - Мездра, местния клуб на привържениците на ПФК Левски - София. Цветя положиха също граждани, ученици и участници във Втория международен фолклорен фестивал "Фолклорната магия на Мездра".

  

Още от "Враца"

Работата по изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по график

Този път този проект за разлика от Белене се структурира по най-правилния начин – не поръчваме оборудване, без да сме осигурили финансиране, без да имаме договор и без да знаем колко ще струва тази централа, заяви Дилян Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени