Милица Мирчева от "Атлет-Мездра" с исторически втори най-добър резултат на българка в маратона

Мирчева и нейният съотборник Мирослав Спасов - шампиони на България в маратонското бягане

Милица Мирчева
Милица Мирчева Източник: Община Мездра

Намиращата се в отлична форма състезателка на СК "Атлет-Мездра" Милица Мирчева направи страхотно бягане в маратона при жените в 36-ото издание на Софийския маратон, който се проведе тази неделя в столицата. 
В конкуренцията на 92 състезателки от 13 държави от четири континента родената в Добрич атлетка пробяга класическата дистанция от 42.195 км за 2:35:03 ч. - резултат, който е с цели 9 минути и 20 секунди по-добър от нейното лично постижение (PB) в тази дисциплина (2:44:23 ч.), регистрирано на Балканиадата в Подгорица през 2015 г. и само на една секунда от националния рекорд (2:35:02 ч.) на Галина Горанова, датиращ отпреди повече от четвърт век. 


Милица се откъсна още в началото на бягането, амбицирана да подобри "брадатия" национален рекорд, поставен на 21 януари 1996 г. в Хюстън, САЩ, постепенно натрупа преднина от около една минута пред основните си конкурентки за първото място, но в последните километри беше застигната от представителката на Турция Ердал Тубай и в крайна сметка финишира втора в общото класиране. Въпреки това тя получи заслужени аплодисменти от зрителите за върховото постижение, което регистрира - най-бързото бягане в маратона на българка на родна земя, и получи специална премия от организаторите. 


Тъй като Wizz Air Sofia Marathon 2021 беше и Национален шампионат на 42.195 км, Мирчева спечели за втори път в кариерата си, след 2015 г., титлата в тази дисциплина. Бронзовия медал завоюва нейната съотборничка Таня Димитрова, също с лично постижение (PB) - 2:58:39 ч., което й отреди и девето място в общото класиране. 
Много силно бягане при мъжете направи друг представител на мездренския клуб - Мирослав Спасов.

 

Мирослав Спасов
Мирослав Спасов Източник: Община Мездра

В конкуренцията на 352 състезатели от 30 държави 26-годишният атлет бе най-бърз от всички български участници. Той пробяга дистанцията за 2:27:17 ч., което е негов личен резултат в тази дисциплина. Спасов завърши пети в общото класиране и за пръв път в кариерата си стана национален шампион в маратона. 
В класическата дистанция стартира и треньорът на Милица, Мирослав и Таня - Йоло Николов (АК Орхание - Ботевград), но поради мускулен крамп не успя да завърши състезанието. 

 

София маратон
София маратон Източник: Община Мездра

Най-добрият български атлет в средните бягания - Митко Ценов (СКЛА Митко Ценов Рънинг Тийм - Мездра), бяга в най-късата дистанция на Софийския маратон - 10.7 км. Той обаче обърка маршрута на трасето и в крайна сметка завърши на 454-о място от 722-ма завършили в тази дисциплина с време 1:04:48 ч. 


През 2019 г. Йоло Николов стана победител в полумаратона при мъжете в Wizz Air Sofia Marathon, а през 2016 г. бе най-бърз в бягането на 10,5 км. През 2018-а и 2017 г. пръв в най-късата дистанция финишира Митко Ценов. 

Още от "Враца"

Ансамбъл "Мездра" се класира за финала на Националния конкурс "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024"

До полуфиналите на конкурса "ТОП 10 Български танцов фолклор - 2024" бяха селектирани 15 танцови ансамбли и състави от София, Бургас, Русе, Шумен, Габрово, Търговище, Пазарджик, Дупница, Елин Пелин, Етрополе, Мездра, Павел баня и Тутракан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени