Милица Мирчева от "Атлет-Мездра" - седма при жените на Европейското първенство по оф-роуд

В European Athletics Off-Road Running Championships 2022 взеха участие 283-ма атлети от 24 европейски държави

Милица Мирчева
Милица Мирчева Източник: Община Мездра

Трима състезатели на СК Атлет (Мездра) представиха България в първото издание на Европейското първенство по оф-роуд (планинско бягане), което се проведе от 1 до 3 юли в Ел Пасо на остров Ла Палма, Канарските острови, Испания. Милица Мирчева стартира в класическата дисциплина изкачване при жените, нейният съотборник и треньор Йоло Николов - в същата дисциплина при мъжете, а Николай Кауфман - при юношите под 20 г. (U20).

 

В European Athletics Off-Road Running Championships 2022 взеха участие 283-ма атлети от 24 европейски държави - 155 при мъжете и юношите под 20 г. и 128 при жените и девойките под 20 г. Те се съревноваваха на различни дистанции в три дисциплини - Classic Uphill (Класическо изкачване), Trail Running Races и Classic Up&Down.

 

Европейското първенство по оф-роуд
Европейското първенство по оф-роуд Източник: Община Мездра

В конкуренцията на 43 елитни планински бегачки от 16 държави Милица Мирчева финишира седма в изтощителното изкачване по стръмните склонове на връх Bejenao, който е с надморска височина от почти 1600 м. Родената в Добрич атлетка пробяга дистанцията от 8.85 км с денивелация +997 м за 54:26 мин.

 

Другите две наши представителки - Маринела Нинева и Елена Димитрова, заеха съответно 31-о място с време 1:00:01 ч. и 39-о място с 1:06:29 ч. Шампионка на стария континент за рекордния четвърти път в своята кариера стана швейцарката Мауде Матис с 51:41 мин., следвана от Андреа Майер (Австрия) с 52:15 мин. и Кристел Девал (Франция) с 52:32 мин.

 

В същата дисциплина при мъжете 38-годишният Йоло Николов, който беше един от най-възрастните участници в шампионата, завърши на 35-о място от 45 стартирали атлети. Той пробяга дистанцията от 8.85 км с денивелация +997 м за 51:06 мин. Непосредствено преди него финишира Димчо Мицов с 50:49 мин. Титлата за пръв път в кариерата си спечели италианецът Чезаре Маестри с време 44:48 мин., който изпревари швейцареца Доминик Роли (45:19 мин.) и представителя на домакините Даниел Осанц (45:26 мин.).

 

Европейското първенство по оф-роуд в Испания
Европейското първенство по оф-роуд в Испания Източник: Община Мездра

Една от младите надежди на СК Атлет (Мездра) - 19-годишният Николай Кауфман, беше декласиран в изкачването при юношите под 20 г. (U20), които се съревноваваха на 5.29 км с денивелация +788 м. Победител в тази възраст стана Лукас Ерле (Германия) с време 30:14 мин.

 

"Малко от вас знаят, че обожавам планината и обичам да катеря, сподели Милица Мирчева в социалната мрежа след European Athletics Off-Road Running Championships 2022. Затова решихме и да опитам, участвайки на Европейското първенство (етап изкачване), където финиширах седма, изгубвайки медал в последните два километра.

 

Научих важни уроци и знам, че има какво да покажем с повече специфична работа в бъдеще. Но засега... маратонските тренировки на шосе продължават с пълна сила, а планината ще почака…".

Още от "Враца"

Момчетата V-VII клас на ОУ "Христо Ботев" и на СУ "Иван Вазов" (Мездра) станаха зонални първенци в Ученическите спортни

Така те ще играят за определяне на участниците от Северозападна България във финалните състезания в тази възраст в двата вида спорт от игрите

Прочетете повече прочетете повече

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени