Момче с оряховски корен в щатската авиокосмическа корпорация "SpaceX" в Калифорния

Роден в Чикаго, Илинойс на 24.04.2000. Неговите родители Венцислав Петров и Татяна Петрова, която е родена в Оряхово имигрират в САЩ през 1998г.

Георги Петров
Георги Петров Източник: Община Оряхово

Space Exploration Technologies Corporation, по-известна като Спейс Екс, е щатска авиокосмическа корпорация, базирана в Хоторн, Калифорния. Компанията е основана и финансирана от южноафриканския милионер и предприемач Илон Мъск – един от съоснователите на системата за разплащания PayPal и главен изпълнителен директор на "Тесла".

 

Компанията разработва ракети носители, ракетни двигатели, космически апарати и други космически системи. "Спейс Екс" е избрана от НАСА по програмата за комерсиални логистични услуги до Международната космическа станция. От 2022 година в SpaxeX работи и Георги Петров.

 

Момче с оряховски корен в щатската авиокосмическа корпорация SpaceX в Калифорния
Момче с оряховски корен в щатската авиокосмическа корпорация SpaceX в Калифорния Източник: Община Оряхово

Роден в Чикаго, Илинойс на 24.04.2000. Неговите родители Венцислав Петров и Татяна Петрова, която е родена в Оряхово имигрират в САЩ през 1998г. Неговата майка ни написа за него:

 

От малък той прояваваше голям интерес към планетите. В училище беше в програми за напреднали деца. Много му вървяха точните науки, но обичаше и историята. В същото време спортуваше много активно баскетбол и футбол. В ранните си години, той прекарваше всяко лято в България по 3 – 4 месеца, за малко в София при едните баба и дядо и повече в Оряхово при другите баба и дядо. Говори много добре български език и се опитва да го поддържа дори и сега, когато никой не говори български език около него.

 

Георги Петров
Георги Петров Източник: Община Оряхово

След завършването на средното си образование, го приеха в University of IL, специалност Aerospace, Aeronautical and Astronautical Engineering (Аерокосмическо, Aеронавигационно и Aстронавтическо Инженерство,  накратко Космически Инженер). Този унивеситет е един от най-добрите университети в САЩ за тази специалност.

 

В Университета беше член в клуб The Illinois Space Society, където строяха малки прототипи на ракети. Освен това работеха по проект на НАСА за уред, който можеше да бъде използван на космическата станция. Георги беше един от ръководителите на проекта. През 2019 година, той и неговия екип посетиха НАСА, тестваха и представиха продукта си.

 

През летата правеше изследователска работа с един от неговите професори. Една година преди завършването на инженерното му образование, той беше приет на стаж в SpаceX, Starbase, Тексас да работи по построяването на Старшип, най-големия космически кораб, който се планира да лети до Марс. Там работи три месеца. След доброто си представяне му предложиха да започне работа като Structures Engineer след като завърши образованието си.

 

През май 2022 той завърши университета с отличие и през лятото на 2022 започна работа в SpaceX и работи върху структурата на космическия кораб Старшип. В свободното се време, което не е много, в SpaceX се работи много, той обича да се катери (rock-climbing), да играе футбол, да гледа Формула 1 и играе елекронни игри.

 

 

Още от "Враца"

Момчетата V-VII клас на ОУ "Христо Ботев" и на СУ "Иван Вазов" (Мездра) станаха зонални първенци в Ученическите спортни

Така те ще играят за определяне на участниците от Северозападна България във финалните състезания в тази възраст в двата вида спорт от игрите

Прочетете повече прочетете повече

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени