На 17 ноември ще бъде тествана системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението в гр. Мездра

Функционалният тест е част от дейностите по Проект "Разширяване на системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението на ниво LAU и модернизация на СРПО на органите на изпълнителната власт"

Система за ранно оповестяване
Система за ранно оповестяване Източник: Pixabay

Община Мездра предупреждава гражданите, че на 17 ноември 2023 г. (петък) от 11:00 до 11:30 часа ще бъде извършен функционален тест чрез реално задействане на системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението (СРПО) на територията на гр. Мездра. По време на теста ще бъдат задействани сирените в общинския център и излъчени гласови съобщения за техническа проверка и звукови сигнали.

 

Целта е да бъде проверено техническото състояние на сиренната система, повишаване на уменията за задействане на системата и излъчване на гласова информация "на живо", а така също - обучение на населението за разпознаване на сигналите за предстоящо или настъпило бедствие.

 

Функционалният тест е част от дейностите по Проект "Разширяване на системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението на ниво LAU и модернизация на СРПО на органите на изпълнителната власт", който се реализира в момента от Министерство на вътрешните работи със средства по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г.

 

Изпълнението на проекта предвижда разширяване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението (НСРПО) на общинско ниво за 106 общински центрове, попадащи на територията на 11-те области с изградени Регионални контролни възли - Бургас, Варна, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян и Стара Загора, в обектите с висок рисков потенциал по отношение критична инфраструктура на съответната територия, присъединени към НСРПО, както и в общинските центрове в три области, подготвени за изграждане на СРПО - Видин, Перник, Ямбол, модернизация на СПРО на органите на изпълнителната власт и на съставните части на Единната спасителна система.

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени