Наближава крайният срок за подаване на заявки за участие в XV Национален фолклорен събор "Де е българското"

Заявки за участие в събора се приемат до 21 май 2021 г.

Национален фолклорен събор "Де е българското"
Национален фолклорен събор "Де е българското" Източник: Zonanews

Наближава крайният срок за подаване на заявки за участие в XV Национален фолклорен събор "Де е българското", организиран от Община Мездра. По традиция, датираща от 2006 г. насам, събитието ще се състои в Неделята на слепия, която тази година се пада на 6 юни, от 10:00 часа в Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" край старопланинското село Очиндол, община Мездра. Заявки за участие в събора се приемат до 21 май 2021 г. (петък) на адрес: гр. Мездра 3100, област Враца, ул. "Христо Ботев“ №27, Община Мездра, ет. 3, стая 304, Отдел "Култура, спорт и туризъм" или на e-mail: deebulgarskoto@abv.bg. Лице за контакти: Петко Котларски, тел. 0887/514-481. 


В събора могат да вземат участие певчески групи и индивидуални изпълнители, танцови групи и индивидуални изпълнители, инструментални групи и индивидуални изпълнители. Времетраенето на изпълненията на групите е до 10 мин., а на индивидуалните изпълнители - до 6 мин. За всяка група или индивидуален участник се попълва отделна заявка за участие. Всяко читалище може да участва с до двама изпълнители в жанр. Разходите за път и храна са за сметка на участниците. Заявка за участие може да бъде свалена от официалната интернет страница на Община Мездра на интернет адрес. На участниците в събора ще бъдат връчени грамоти. В събора могат да разкрият сергии майстори на художествените занаяти. До 28 май 2021 г. на участниците ще бъде изпратена програмата на събора. 

 

Целта на Националния фолклорен събор "Де е българското" е да даде възможност за сценична изява на изпълнители, които представят фолклорното богатство и уникалност на своя регион. По време на събора ще бъде връчена Наградата за родолюбие "Дядо Йоцо гледа", която се присъжда на достойни българи, прославили България у нас и по света. Носители на наградата досега са Илия Луков (2006), Пламен Петков (2007), Димитър Бербатов (2008), Меглена Куневa (2009), Веселин Топалов (2010), Кристалина Георгиева (2011), Николина Чакърдъкова (2012), Кубрат Пулев (2013), Наталия Симеонова (2014), Европейският съюз (2015), Искрен Красимиров (2016), Ансамбъл "Мездра" (2017) и Бойко Борисов (2019 г.).

 

Национален фолклорен събор
Национален фолклорен събор "Де е българското" Източник: Zonanews

 

Още от "Враца"

Работата по изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по график

Този път този проект за разлика от Белене се структурира по най-правилния начин – не поръчваме оборудване, без да сме осигурили финансиране, без да имаме договор и без да знаем колко ще струва тази централа, заяви Дилян Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени