Над 350 изпълнители и търговци от цялата страна са част от юбилейното издание на фолклорен събор "Леденика"

Кулминация в първия ден е нестинарският танц в изпълнение на Николай Топчийски

Съборът "Леденика" във Враца
Съборът "Леденика" във Враца Източник: Община Враца
В петото издание на Национален фолклорен събор "Леденика" участие са потвърдили над 350 фолклорни изпълнители от страната. За първия фестивален ден е предвидена богата програма, която ще започне с концерт на самодейни фолклорни състави.
 
Непосредствено след откриването на юбилейното издание на събора, местността "Леденика" ще бъде огласена от талантливата Радостина Паньова. Денят ще продължи с народни борби и надиграване на над 200 танцьори от групи за стилизиран фолклор. Част от културната програма е и концертът на отличените с различни престижни награди – Юри Крумов и Светлин Миланов.
 
Неизменна част от тазгодишното издание са факелното шествие и кукерските игри. Кулминация в първия ден е нестинарският танц в изпълнение на Николай Топчийски.
 
Кулминация в първия ден на фестивала
Кулминация в първия ден на фестивала "Леденика" е нестинарският танц в изпълнение на Николай Топчийски Източник: Община Враца
На 26 юни, под мистичния звук на гайдата ще бъде дадено началото на Северняшката сватба. Концертът на Валя Балканска, Петър Янев и гайдарски състав "Еподай" ще започне в 10:00 часа. За доброто настроение на гостите събора ще се погрижат изпълнителят Димитър Аргиров, талантливите музиканти от оркестър "Виво Монтана" и Цветелина.
 
И в двата дни на фестивала, посетителите ще могат да закупят ръчно произведени български стоки, сувенири и храни. За най-малките гости на събитието са предвидени много изненади в детския кът.

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени