Наградиха победителите в Националната художествената изложба "Земята на Ботев" във Враца

В тазгодишното издание на изложбата участват 36 автора от цялата страна, които са представили 64 живописни платна, 16 скулптури, 6 творби от приложното изкуство и 3 графики

Наградиха победителите в Националната художествената изложба "Земята на Ботев"
Наградиха победителите в Националната художествената изложба "Земята на Ботев" Източник: Община Враца
На официална церемония в Регионалния исторически музей бе открита Националната художествена изложба "Земята на Ботев", част от "Ботеви дни" 2022 и бяха отличени победителите в тазгодишното издание на културното събитие.
 
"За мен е удоволствие да открия изложбата и да поздравя всички творци за участието им. Нека заедно се насладим на прекрасното творчество, до което днес имаме възможност да се докоснем", заяви заместник-кметът Петя Долапчиева.
 
В тазгодишното издание на изложбата участват 36 автора от цялата страна, които са представили 64 живописни платна, 16 скулптури, 6 творби от приложното изкуство и 3 графики. Наградите в националната изложба бяха определени от жури, състоящо се от представители на Съюза на българските художници - София с председател Чавдар Петров, художник и членове: Тодор Ламбов, скулптор и Теодора Вълчева, изкуствовед.
 
Награда за млад автор бе присъдена на Анна Маринова от Враца за творбата й "Ямас". Награда на името на Борис Коцев за приложно изкуство получи Жанет Левордашка от София за творбата си "Спомен за искрата в сърцата ни".
 
Тази година, в раздел "Живопис" бяха връчени две награди на името на Цено Тодоров – на Росен Рашев от Враца за творбата му "Ботьова песен" и Траяна Панайотова от Ямбол. Награда на името на Андрей Николов за скулптура бе присъдена на Стефан Стефанов.
 
Дипломите на участниците в националната изложба връчи зам.-кметът Петя Долапчиева. Сред официалните гости бяха директорът на РИМ Георги Ганецовски, скулпторът Милен Иванчев, творци и представители на културните среди във Враца.

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени