Наградиха призьорите в Десетия национален литературен конкурс за разказ "Дядо Йоцо гледа"

В тазгодишното му издание взеха участие 53-ма автори от цялата страна

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов връчи наградите
Кметът на община Мездра Иван Аспарухов връчи наградите Източник: Община Мездра

В навечерието на 171-вата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов - 27 юни, бяха наградени призьорите в Десетия национален литературен конкурс за разказ "Дядо Йоцо гледа". По традиция церемонията се състоя в едноименния туристически комплекс край с. Очиндол, където през 2005 г. беше въздигнат паметник на Вазовия литературен герой.

 

Домакин на събитието беше Огнян Петров, собственик на комплекса, а специален гост - председателят на Съюза на българските писатели (СБП) Боян Ангелов. Организатори на конкурса, който тази година беше на тема: "Миналото, настоящето и бъдещето на нашата Родина", са Община Мездра, СБП и Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа".

 

В тазгодишното му издание взеха участие 53-ма автори от цялата страна. Техните разкази оцени жури с председател Трендафил Василев, поет, журналист и издател, и членове - Благовеста Касабова, литературен критик, и Светла Дамяновска, поет и прозаик, и тримата членове на СБП. С първа награда (800 лв.) беше отличен разказът "Шедьовър и истини за два лева" на Мартен Калеев от Монтана - писател, журналист и публицист, гл. редактор на Алманах "Огоста".

 

Наградени участници в поетичния конкурс`
Наградени участници в поетичния конкурс` Източник: Община Мездра

Втора награда (600 лв.) беше присъдена на Николай Табаков - писател и управител на Издателска къща "Анубис", който е роден в с. Мандр̀ица, община Йвайловград, за неговия разказ "Гледа ли?", а трета награда (400 лв.) заслужи разказът "Луканово либе" на Василка Цачева - председател на Краеведско дружество "Сребрения" - Бяла Слатина. Поощрително отличие (200 лв.) получи Кремена Димитрова, учител по български език и литература в СУ "Св. Климент Охридски" - Добрич, за разказа "Минало, настояще и бъдеще".

 

Наградени участници в поетичния конкурс
Наградени участници в поетичния конкурс Източник: Община Мездра

Наградите на призьорите връчиха кметът на Мездра Иван Аспарухов и председателят на журито Трендафил Василев. По време на церемонията поетичен рецитал изнесоха победителите в Общинския ученически конкурс рецитал на Вазови творби, организиран от Община Мездра и от Център за подкрепа за личностно развитие. В досегашните десет издания на Националния литературен конкурс "Дядо Йоцо гледа" са взели участие 802-ма автори с общо 875 разказа. Наградените автори са 49, а общият награден фонд от 2009 г. до 2021 г. (вкл.)* е 21 800 лв.

* През периода 2017-2019 г. конкурсът не се провежда.

Още от "Враца"

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Работата по изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по график

Този път този проект за разлика от Белене се структурира по най-правилния начин – не поръчваме оборудване, без да сме осигурили финансиране, без да имаме договор и без да знаем колко ще струва тази централа, заяви Дилян Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени