Навръх празника на Моравица читалището в селото се сдоби със свой собствен дом (СНИМКИ)

Лентата на новата придобивка прерязаха кметът на Мездра Иван Аспарухов и кметът на Моравица Росен Ценов

Новата сграда на читалището с етнографска изложба
Новата сграда на читалището с етнографска изложба Източник: Община Мездра

Навръх празника на Моравица - Летни Никулден (22 май по стар стил), във второто по население село в община Мездра официално беше отрита новата сграда на Народно читалище "Светлина 1926". С подкрепата на община Мездра, на ОбП "Чистота", на доброволци и дарители просветно-културно средище вече разполага с основно ремонтиран салон, Етнографски кът и компютърна зала, библиотека и офис помещение. Изграждането на етнографския кът и на компютърна зала е подпомогнато финансово по Проект "Младежки инициативи "Създаваме заедно 2020" на Младежки център - Враца.

 

Лентата на новата придобивка прерязаха кметът на Мездра Иван Аспарухов и кметът на Моравица Росен Ценов
Лентата на новата придобивка прерязаха кметът на Мездра Иван Аспарухов и кметът на Моравица Росен Ценов Източник: Община Мездра

Лентата на новата придобивка прерязаха кметът на Мездра Иван Аспарухов и кметът на Моравица Росен Ценов. Водосвет за здраве отслужиха енорийският свещеник на селото отец Дилян Иванов и отец Пламен Кръстев.

 

Водосвет за здраве отслужиха енорийският свещеник на селото отец Дилян Иванов и отец Пламен Кръстев
Водосвет за здраве отслужиха енорийският свещеник на селото отец Дилян Иванов и отец Пламен Кръстев Източник: Община Мездра

Росен Ценов благодари на всички спомоществователи и доброволци, спомогнали моравешкото читалище да се сдобие със свой собствен дом и връчи плакети на 10-ма от тях - Аспарух Аспарухов, Галин Петков, Даниел Цолов, Дилян Ценов, Димитър Кръстев, Емил Василев, Петър Цеков, Теодор Тодоров, Тихомир Пламенов и Цено Ценов. Специални благодарности за всеотдайната й работа и възпоменателен плакет по случай нейното пенсиониране получи дългогодишният секретар на читалището Янка Николова.

 

"Радвам се, че за тези 2-3 години успяхте да обедините вашето село, сподели Иван Аспарухов. Когато работите заедно и си помагате, всичко може да стане. Затова искам да благодаря на Росен и на всички, които са помогнали. Бъдете живи и здрави и все така си помагайте един на друг - и ще видите нещата как се променят. Честит празник!".

 

Освещаване на курбана
Освещаване на курбана Източник: Община Мездра

Преди церемонията в православния храм "Св. Николай Чудотворец" беше отслужена литургия по повод храмовия празник на църквата, след което отец Пламен и отец Дилян осветиха курбана, осигурен от Църковното настоятелство и от кметство Моравица и приготвен от майстора готвач Тихомир Благоев.

 

По-сетне множество жители и гости на селото се събраха в двора на местното училище, където домакините бяха подготвили богата празнична програма с водещ Силвия Иванова. "Благодаря ви, че уважихте нашия празник, каза в приветствието си кметът на селото Росен Ценов. За нас читалището е основната движеща сила на едно малко населено място, каквото е Моравица. И затова силно се надявам всички да продължим да се борим за нашето по-добро бъдеще, да си помагаме, да бъдем по-сплотени и единни".

 

Детската фолклорна група
Детската фолклорна група Източник: Община Мездра

На сцената се изявиха възпитаници на местния филиал на ДГ "Роза" и на ОУ "Васил Кънчов", самодейните състав при НЧ "Светлина 1926", смесена фолклорна група "Морава", Фолклорна група "Славей", танцова група "Моравешки звънчета" и фолклорен танцов клуб "Моравска плетеница", смесена фолклорна група "Росна китка" и фолклорен танцов клуб "Балкански полъх" при НЧ "Подем-1928" - с. Руска Бела и ансамбъл "Мездра".

 

Предния ден за празничното настроение на моравчени допринесоха също Вокална група "Детски свят" при Център за подкрепа за личностно развитие - Мездра, Танцова формация "Keep It Real” от сдружение "Новото поколение на талантите" и оркестър "Съни Бенд".

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени