НЧ "Просвета 1925" – Мездра награди призьорите в петия читалищен конкурс "Георги Тодоров"

В петото издание на читалищния конкурс "Георги Тодоров" взеха участие 15 автори от Мездра, Зверино, Бургас, Видин, Враца и София

По време на конкурса "Георги Тодоров"
По време на конкурса "Георги Тодоров" Източник: Община Мездра

В Световният ден на книгата и авторското право (World Book and Copyright Day) – 23 април, НЧ "Просвета 1925" – Мездра награди призьорите в Петия читалищен конкурс в памет на Георги Тодоров (1928-2001 г.).  Това стана на официална церемония, с която беше закрит и XVI Маратон на четенето – национална инициатива, организирана ежегодно в цялата страна от Българската библиотечно-информационна асоциация, съобщават от общинската администрация.


Да си спомнят за уважавания от няколко поколения мездренци учител по български език и литература, училищен инспектор, журналист, писател и краевед, оставил трайни следи в просветния и културния живот на общината, дойдоха негови приятели, колеги, ученици и следовници. Сред тях бяха почетният гражданин на Мездра Вера Михайлова, бивш директор на ОУ "Христо Ботев" и председател на Общинския съвет, дългогодишният секретар и почетен член на градското читалище Елза Митова. Задочен поздрав към присъстващите изпрати неговата дъщеря д-р Галя Тодорова. 


За празничната атмосфера на събитието допринесоха подрастващите артисти от група "Приказен свят" с ръководител Валентина Цекова при Център за подкрепа за личностно развитие, които представиха драматизация на "Приказка за добротата", "Бабата и мечката" и "Най-хубавото", както и музикалните таланти от Вокална група "Детски свят" с ръководител Анета Петкова, които изпълниха песните "Детство мое" и "На купон". 


В петото издание на читалищния конкурс "Георги Тодоров" взеха участие 15 автори от Мездра, Зверино, Бургас, Видин, Враца и София. Поетичните, белетристичните и краеведски текстове оцени комисия с председател Валентин Вълчев, председател на НЧ "Просвета 1925", който награди призьорите. 


В раздел "Поезия" журито отличи с първа награда стихотворението на Рени Митева "Нощ над Мездра", а в раздел "Художествена проза" – разказа на Дарина Цветкова "Глътка живот или…" В раздел "Краезнание" с поощрение беше отличена Светла Кръстева за есето й "Те, Аристократите". Връчени бяха и две поощрителни награди в раздел "Поезия": на единайсетокласничката в СУ "Иван Вазов" – Мездра Силвия Йолова за стихотворението "Неделя" и на Калин Топалски за "Жив си още, поете!", посветено на Христо Ботев. Останалите участници в конкурса – Борислав Димитров, Деница Христова, Диана Иванова, Иван Алексиев, Иванка Гьонова, Мадлен Аспарухова, Николай Петков, Радослава Кръстева, Савина Валериева и  Христина Маджарова, получиха грамоти за участие. 

Още от "Враца"

Работата по изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по график

Този път този проект за разлика от Белене се структурира по най-правилния начин – не поръчваме оборудване, без да сме осигурили финансиране, без да имаме договор и без да знаем колко ще струва тази централа, заяви Дилян Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени