Нов завод за авточасти във Враца разкрива 300 работни места

Президентът Румен Радев присъства на откриването

Румен Радев откри завода
Румен Радев откри завода Източник: Прессекретариат на Президента на Република България

Шестият си завод за авточасти в България изгради компанията "Теклас". Инвестицията в завода във Враца е в размер на над 20 млн. лв., а разкритите работни места са 300 с тенденция да се увеличават през следващите години.

 

Президентът Румен Радев, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и Айлин Секизкьок, посланик на Турция в България, участваха в официалната церемония по откриването. 

 

"Теклас" е специализирана в производството на ĸayчyĸoви и плacтмacoви издeлия зa нaй-гoлeмитe aвтoмoбилocтpoители, включително и на сегменти за електро- и хибридни автомобили. 

 

По време на обиколката на завода и роботизирания склад бяха разгледани авточастите, които се произвеждат там и автоматизираните линии на предприятието. Направена беше демонстрация на робот AGV и иновативни технологии, които се използват по време на производствения процес.

 

Министър Пулев поздрави за стотиците открити нови работни места за жителите на Враца и региона. "Северозападна България има нужда именно от такива инвеститори като вас", каза още Пулев. Той подчерта пред директорите на компанията, че Министерството на иновациите и растежа (МИР) работи активно за насърчаване на инвестициите именно в технологични и иновативни производства.

 

Компанията е получила общо четири сертификата за инвестиция клас А от Българската агенция за инвестииции към МИР (през 2016, 2017, 2019 г. 2021 г.) по Закона за насърчаване на инвестициите за изграждане на заводите в Кърджали, Крумовград и Враца. Общият размер на инвестициите по сертифицираните проекти до момента е около 50 млн. лв. Два от сертификатите са именно за завода във Враца.

 

По първата процедура "Технологична модернизация" по Плана за възстановяване и устойчивост са подадени 50 проектни предложения от област Враца за общо над 27 млн. лв. В момента е отворена втората мярка за "ИКТ решения и киберсигурност", която е с бюджет 30,6 млн. лв.

 

Министър Пулев призова фирмите да кандидатстват по предстоящите мерки по ПВУ.

На събитието във Враца присъстваха още ръководството на компанията, кметове, областни управители и представители на местния бизнес.

Още от "Враца"

Община Мездра организира кампания за разделно събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване

Кампанията се реализира във връзка с изпълнение на дейностите през 2022 г. по Програмата за управление на отпадъците на община Мездра за периода 2021-2028 г.

Прочетете повече прочетете повече

От днес се въвежда еднопосочно движение на пътните превозни средства по пет улици в гр. Мездра

Еднопосочното движение на ППС в определени участъци от градската улична мрежа се въвежда в съответствие с новия Генерален план за организация на движението в града

Прочетете повече прочетете повече

Поради подмяна на еластична настилка на железопътни прелези временно ще бъде преустановено движението на ППС през двата

До приключване на ремонтните дейности жп прелезите ще се охраняват от правоспособни длъжностни лица на Железопътна секция - Враца

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени